Περιεχόμενα


Παιδεία
Καθηγητες Μαθητές Μαζί: ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές

Οι μαθητές κάνουν μάθημα στην αυλή με θρανία τα γόνατά τους και τα κιόσκια για αίθουσες στο Λυκειο Αγίου Γεωργίου. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης Κληρίδη για την παιδεία. Οι καθηγητές με την προειδοποιητική στάση εργασίας που έκαναν στα τέλη του Σεπτέμβρη αποκάλυψαν την πραγματικά χαώδη κατάσταση και την διάλυση στην οποία οδηγεί την παιδεία η κυβέρνηση Κληρίδη.

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι καθηγητές αναγκάστηκαν να κατεβούν σε στάση εργασίας για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στην δημόσια παιδεία.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη, χωρίς σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις είναι απλά άλλη μία κοροϊδία.

Κι όμως τα ψέματα του Ουράνιου του μακραίνουν την μύτη. Η στάση εργασίας έγινε για τα προβλήματα του Ενιαίου, τις ελλείψεις σε αίθουσες, σε καθηγητές, σε εργαστήρια φυσικής, χημείας και αίθουσες γυμναστικής.

Συγκεκριμένα: στο Λύκειο Δασούπολης οι μαθητές έκλεισαν το σχολείο για τις ελλείψεις στις επιλογές των μαθημάτων τους. Τα ίδια είχαμε και στη Λεμεσό. Ενώ οι μαθητές έχουν κάνει ήδη τις επιλογές μαθημάτων εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχουν καθηγητές και δεν έχουν δημιουργηθεί τα ανάλογα τμήματα, με αποτέλεσμα να κάνουν άλλα μαθήματα και να χάνουν το χρόνο τους.

Στο Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας οι μαθητές κάνουν μάθημα στη αυλή, έχοντας για θρανία τα γόνατα τους και τα κιόσκια για τάξεις. Ενώ είναι ένα σχολείο με προδιαγραφές για να φοιτούν 600 μαθητές σήμερα στο σχολείο στοιβάζονται 900 μαθητές Τα ίδια συμβαίνουν στον Αρχάγγελο ένα σχολείο με 750 μαθητές ενώ οι προδιαγραφές του είναι για 400. Παρόμοια έχουμε και στις άλλες πόλεις. Στο γυμνάσιο Σολέας οι γονείς έκλεισαν το σχολείο διαμαρτυρόμενοι γιατί η αίθουσα πολλαπλής χρήσης είναι με αμίαντο και με τρύπια στέγη (προσφατα έχει πεθάνει ένας 37χρονος με μεσοθιλίωμα απο τον αμίαντο). Ζητούν ακόμη εργαστήρια φυσικής, χημείας, και βιβλιοθήκη γιατί υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση. Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλα σχολεία.

Ενώ οι εγγραφές είχαν γίνει κανονικά, ένα μήνα μετά το Υπουργείο συνεχίζει ακόμη να κάνει διορισμούς και μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Τα κτήρια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις και αρκετά έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια. Οι μαθητές κάνουν μάθημα δίπλα στις μπουλντόζες και τα κομπρεσέρ. Με τα μετακινούμενα τμήματα οι μαθητές κουβαλούν τα πράγματα τους και κινούνται από τη μία τάξη στην άλλη. Αυτές δεν είναι συνθήκες μάθησης, αλλά διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Οι καθηγητές δηλώνουν ότι διάλογος για όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει και πολύ καλά κάνουν. Ο υπουργός παιδείας την μία κατηγορεί και απειλεί τους μαθητές, την άλλη τους καθηγητές και τώρα τους γονείς. Μόνο κάποια μικροπροβλήματα υπάρχουν λέει τα οποία καθηγητές και γονείς τα υπερτονίζουν. Όλα αυτά τα κάνει για να στρέψει την προσοχή του κόσμου αλλού από τον πραγματικό φταίχτη και να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Δικαιολογημένα οι καθηγητές απειλούν με νέα μέτρα και ζητούν την συμπαράσταση των μαθητών και των γονέων.

Στην πρόσφατη στάση εργασίας η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ βρήκε εμπόδιο την Αλλαγή την παράταξη του Συναγερμού η οποία υποστήριζε οτι έπρεπε να δώσουν και άλλη πίστωση χρόνου στον Υπουργό. Τα προβλήματα όμως στα σχολεία χρονίζουν και χρόνο με το χρόνο γίνονται χειρότερα. Για να λυθούν χρειάζονται λεφτά και αυτή η κυβέρνηση ξοδεύει τα λιγότερα που μπορεί για την παιδεία. Τα μέτρα που πήρε η ΟΕΛΜΕΚ χρειάζονται συνέχεια και κλιμάκωση. Πολύ σωστά καλεί σε συμπαράσταση τους μαθητές και τους γονείς.

Οι μαθητές και οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν μάθημα στα γόνατα τους και στα κιόσκια. Η επόμενη κινητοποίηση πρέπει να είναι κοινή όπως έκαναν πριν μερικά χρόνια, με κοινή πορεία από τη Βουλή στο Υπουργείο Οικονομικών. Όμως αυτή τη φορά χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία και να κατέβουν όλοι μαζί σε μία κοινή πορεία, καθηγητές, μαθητές, γονείς, ενάντια στη λιτόητα και τις περικοπές στην παιδεία. Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που που προτιμά να ξοδεύει για τα καλλιστεία και για μνημεία του Γρίβα και της Αφροδίτης, για ελικόπτερα και εξοπλισμούς αντί για τα σχολεία και την παιδεία.

Νίκος Αγιομαμίτης


Περιεχόμενα

Συντονισμένη δράση ενάντια στη μείωση μισθών

Σε νέες κινητοποιήσεις κατεβαίνουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και οργανώσεις νεολαίας ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τις κλίμακες εισδοχής στην δημόσια υπηρεσία κατα 10% για περίοδο δυό χρόνων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ των δασκάλων, οι φοιτητικές ενώσεις ΠΟΦΝΕ και ΦΕΠΑΝ και οι οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποφάσισαν πορεία διαμαρτυρίας στο προεδρικό την Πέμπτη 24 Οκτώβρη. Κοινό αίτημα όλων η απόσυρση της σχετικής πρόνοιας που συμπεριέλαβε στους προϋπολογισμούς του 2003 το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους μισθούς πρόσληψης είναι άδικη και διασπαστική. Κτυπά όχι μόνο τους νέους που θα εργάζονται με λιγότερα λεφτά αλλά και τους παλιούς γιατί θα οδηγήσει σε διάσπαση και αποδυνάμωση τους, αφού οι νέοι θα τους θεωρούν υπεύθυνους για την μείωση των μισθών τους.

Οι μόνοι που έχουν να οφεληθούν απο αυτήν είναι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι που είναι και ο μόνοι που την χαιρέτησαν.Αυτοί ήταν εξάλλου που πίεζαν την κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς στο δημόσιο για να μπορέσουν και αυτοί να συγκρατήσουν τα αιτήματα των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Είναι πρόκληση, η κυβέρνηση και οι εργοδότες να δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν το "χάσμα" μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να χτυπήσουν τα πιο οργανωμένα και δυνατά κομμάτια των εργαζομένων όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι για να μην δίνουν το "κακό" παράδειγμα στους υπόλοιπους.

Είναι πρόκληση την στιγμή που οι κερδοσκόποι του χρηματιστήριου παραμένουν ατιμώρητοι και τους χαρίζονται εκατομμύρια, την ώρα που τα σκάνδαλα και οι απάτες έχουν γίνει συνώνυμο με την επιχειρηματική δραστηριότητα, να ζητούν από οποιοδήποτε εργαζόμενο να κάνει την παραμικρή "θυσία" για την "οικονομία του τόπου". Είναι πρόκληση να ζητούν απο τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικά τους νέους να δεχτούν μείωση των μισθών τους για να "καλυφτούν τα δημοσιονομικά ελλείματα" όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Αν θέλουν να καλύψουν τα ελλείματα ας φορολογήσουν τους πλούσιους, ας βάλουν χέρι στους κερδοσκόπους και τους κομπιναδόρους. Είναι πρόκληση να ξοδεύουν εκατομμύρια για καλιστεία και αγάλματα της Αφροδίτης και για εξοπλιστικά προγράμματα και να ζητούν απο τους εργαζόμενους να πληρώσουν τον λογαρισμό.

Στις 24 θα πρέπει όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, νέοι και παλιοί να είμαστε στη πορεία στο Προεδρικό για να δώσουμε μια αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση.


Περιεχόμενα

ΑΗΚ: αυξήσεις για χάρη των αφεντικών

Μετά την ΑΤΗΚ και η ΑΗΚ ετοιμάζεται να αναϊσορροπήσει της τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δικαιολογία είναι η ίδια όπως και με την ΑΤΗΚ, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει οι τιμές να καθορίζονται βάση του κόστους παραγωγής και δεν επιτρέπει την επιδότηση μιας κατηγορίας σε άλλη. Το τι θα σημαίνει στην πράξη η νέα αναϊσορρόπηση της ΑΗΚ, φαίνετε ξεκάθαρα σε άρθρο της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Γράφει σχετικά:

" Ποσό δέκα εκατομμυρίων λιρών θα επωφεληθούν με την αναϊσορρόπηση των διατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος 333 μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί χρήστες. Τα δέκα εκατομμύρια λίρες, θα εξασφαλιστούν από τις αυξήσεις που θα κληθούν να καταβάλουν 284.368 οικιακοί και 82.684 μικροί εμπορικοί και βιομηχανικοί χρήστες."

Φταίει η κυβέρνηση

Με απλά λόγια αυξήσεις για τους εργαζόμενους, μειώσεις για τους επιχειρηματίες. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης η οποία μπροστά στις αντιδράσεις του κόσμου προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τις νέες αυξήσεις στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι διοικήσεις των εταιριών απλά εφάρμοσαν στην πράξη την κυβερνητική πολιτική. Το βασικό επιχείρημα γύρο από το οποίο έκτισε την πολιτική της η κυβέρνηση ήταν ότι οι κρατικές εταιρίες και ο κρατικός παρεμβατισμός είναι ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά. Χρειάζεται υποστηρίζει ο εκσυγχρονισμός, η προσαρμογή των ημικρατικών οργανισμών στους νόμους της αγοράς και το άνοιγμα τους στο ελεύθερο ανταγωνισμό, για να έχουμε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Η αναϊσορρόπηση είναι κομμάτι αυτής της πολιτικής που η κυβέρνηση επέβαλε στην ΑΤΗΚ και στη ΑΗΚ για να προσαρμοστούν σύμφωνα με του νόμους της αγοράς.

Το μπαράζ των αυξήσεων σε τηλέφωνα και ηλεκτρικό δείχνει στην πράξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης καθόλου δεν οδηγεί σε καλύτερες αλλά προπαντός φθηνότερες υπηρεσίες για τον απλό κόσμο. Είναι μια πολιτική που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών που θέλουν σήμερα να αρπάξουν κομμάτι από τα μεγάλα κέρδη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική πρέπει να αντισταθούμε. Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ και τη ΑΗΚ έχουν τον πρώτο λόγο. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στις φωνές προσαρμογής με τους νόμους της αγοράς πρέπει να χτίσουμε την αντίσταση μας γιατί μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν φραγμό στις αυξήσεις και στις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Πέτρος Μιχαήλ


Περιεχόμενα