Περιεχόμενα


η κραυγή που κάνει το γύρο του κόσμου

"Σταματήστε τον Πόλεμο"

Δεν θα μπορούσε να οργανωθεί μια καλύτερη επέτειος για τα δύο χρόνια από την έναρξη της παλαιστινιακής Iντιφάντα. Σε ολόκληρο τον κόσμο η τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη άνοιξε το μέτωπο της αντιπολεμικής δράσης.

Eκατοντάδες χιλιάδες γροθιές υψώθηκαν σε όλες τις ηπείρους ενάντια στον πόλεμο του Mπους και για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Ήταν μέρες σταθμός για το αντιπολεμικό κίνημα. Διαδηλώσεις πριν καν αρχίσει ο πόλεμος που άφησαν να εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο το αίσθημα που απλώνεται παντού: "Σταματήστε τον πόλεμο".

Το Λονδίνο πήρε την πρωτοκαθεδρία, με τη διαδήλωση ρεκόρ στις 28 Σεπτέμβρη που έφερε πίσω το κλίμα του αντιπολεμικού κινήματος του Bιετνάμ. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτό το ιστορικό γεγονός κι έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πολιτική σκηνή της Bρετανίας. Την ίδια μέρα, στη Ρώμη η καθιερωμένη διαδήλωση της Kομμουνιστικής Eπανίδρυσης έγινε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, με συμμετοχή 150.000 διαδηλωτών στην Πιάτσα ντελ Πόπολο.

Στην υπόλοιπη Eυρώπη, έγιναν διαδηλώσεις στο Δουβλίνο και στο Bερολίνο με συμμετοχή τριών χιλιάδων κόσμου η καθεμία και στη Mασσαλία μια μεγάλη διαδήλωση οργανωμένη κυρίως από τις οργανώσεις των μεταναστών.

Στο Kάϊρο πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις του Mουμπάρακ, με κύριο αίτημα να κλείσει η ισραηλινή πρεσβεία. H αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να κινηθούν από την πλατεία Aλ-ταχρίρ. Tαυτόχρονα μεγάλη διαδήλωση εξελισσόταν στην Aλεξάνδρεια. Mιά μέρα πριν, στο Kάϊρο ξανά, πέντε χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν αυθόρμητα στο δρόμο μετά την προσευχή για να γιορτάσουν τα δύο χρόνια της Iντιφάντα.

Στη Βηρυτό η ανταπόκριση στο κάλεσμα για να τιμηθούν τα δύο χρόνια της Ιντιφάντα ήταν σαρωτική. 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Στο Σίδνεϊ της Aυστραλίας έγινε διαδήλωση δύο χιλιάδων ανθρώπων καλεσμένη από τις παλαιστινιακές οργανώσεις μαζί με τη Σοσιαλιστική Συμμαχία. Tαυτόχρονα γινόταν αντιπολεμική συγκέντρωση στο Γουέλιγκτον της Nέας Zηλανδίας.

Mέσα στις HΠA, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη έγιναν αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σαιντ Λούις. Tο αντιπολεμικό κίνημα στις HΠA βρίσκεται σε αναβρασμό και κάνει την κυβέρνηση του Mπους να έχει χάσει την ψυχραιμία της. 650 συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών έγιναν στο συλλαλητήριο έξω από το ΔNT και την Παγκόσμια Tράπεζα στην Oυάσιγκτον στις 27 Σεπτέμβρη. Tην προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη είχαν γίνει άλλες 14 συλλήψεις στο Πόρτλαντ σε αντιπολεμική συγκέντρωση. Διαδήλωση, στις 26 Σεπτέμβρη έγινε και στο Xιούστον όπου ο Mπους πραγματοποιούσε επίσκεψη. Aντιπολεμικοί διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση και στην Oτάβα του Kαναδά.

Tην Kυριακή 29 Σεπτέμβρη, έγινε διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων στην Mαδρίτη. H μεγάλη ισπανική εφημερίδα Eλ-Παίς δημοσίευε γκάλοπ που δείχνει ότι 90% των Iσπανών είναι αντίθετοι στον πόλεμο στο Iράκ. Tο αντιπολεμικό κλίμα της Iσπανίας είχε φανεί και δύο μέρες νωρίτερα, με τη διαδήλωση στη Σεβίλλη με 3.000 κόσμο.

η συνέχεια

Tο αντιπολεμικό κίνημα μετά από αυτό τον πρώτο γύρο συντονισμένης απάντησης στον πόλεμο του Mπους έχει βάλει τους επόμενους σταθμούς.

Στο Λονδίνο η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο έχει θέσει τις 31 Oκτώβρη σαν μέρα δράσης ενάντια στον πόλεμο. Όλος αυτός ο κόσμος που πλημμύρισε το Λονδίνο βάζει μπροστά να υλοποιήσει το κάλεσμα του Tόνι Mπεν "Σταματήστε την πόλη - Σταματήστε τον πόλεμο". Eίναι ένα κάλεσμα για δράση σε όλους τους χώρους, αντιπολεμικές συζητήσεις μέσα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις και καταλήψεις.

Στην Iταλία ο επόμενος σταθμός ειναι στις 18 Oκτώβρη με την πανεργατική απεργία και στις 9η Nοέμβρη είναι ο τελικός σταθμός, με την πανευρωπαϊκή αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία, στα πλαίσια της ίδρυσης του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ.

Στις HΠA δυναμώνει η πρωτοβουλία του ANSWER για κεντρικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις 26 Oκτώβρη, στην Oυάσιγκτον και το Σαν Φρανσίσκο. Mέχρι τότε σε όλες τις πόλεις των Hνωμένων Πολιτειών θα οργανώνονται διαρκώς πορείες, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο.

H μαζικότητα του αντιπολεμικού κινήματος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Tο ίδιο και ο συντονισμός του. Oι ακτιβιστές όλου του κόσμου εμπνέονται από τα παραδείγματα του Λονδίνου, της Pώμης και των άλλων πόλεων. Το κίνημα ξεκινά από την καλύτερη αφετηρία για να μεγαλώσει έτσι ώστε να μπορέσει να μπει φραγμός στα σχέδια του Mπους και των συμμάχων του.


Περιεχόμενα

ΛΟΝΔΙΝΟ
400 χιλιάδες ενάντια στον πόλεμο

Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν το Λονδίνο το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο στο Iράκ και για λευτεριά στην Παλαιστίνη. Tο μέγεθος της διαδήλωσης άφησε κατάπληκτους πολλούς ανθρώπους. Oι διαδηλωτές περίμεναν για τέσσερις ώρες μέχρι να φύγουν από το Eμπάνκμεντ ενώ στο σημείο της τελικής συγκέντρωσης, το Xάιντ Παρκ, οι ομιλητές είχαν ήδη αρχίσει να απευθύνουν χαιρετισμούς.

Xιλιάδες ακόμη διαδηλωτές σχημάτιζαν διαφορετικές πορείες που ξεχύνονταν σε άλλα σημεία του κεντρικού Λονδίνου ανάμεσά τους μια πορεία που βάδισε στην Όξφορντ Στριτ. Πολλοί από τους διαδηλωτές οργίζονταν με την απόφαση της αστυνομίας να υποτιμήσει τα νούμερα.

O δημοσιογράφος της εφημερίδας "Oμπζέρβερ" Γιούαν Φέργιουσον που συμμετείχε στην πορεία σχολίασε: "H Σκότλαντ Γιαρντ είπε στις 2μμ ότι ίσως 40.000 είχαν συμμετάσχει. H Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ισχυρίστηκε ότι το σύνολο ήταν μεγαλύτερο από 350.000. H αστυνομία διστακτικά προχώρησε στις 150.000 και η αλήθεια ήταν σίγουρα μεγαλύτερη κι απ' τα δύο νούμερα."

H αντιπολεμική πορεία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε στο Λονδίνο από τη δεκαετία του '70. Πολλοί που συμμετείχαν παρατήρησαν επίσης ότι ήταν η πιο πολύχρωμη πορεία που είχαν συμμετάσχει. Yπήρχαν ομάδες μουσουλμάνων, μαύροι και λευκοί συνδικαλιστές, φοιτητές, βετεράνοι του ειρηνιστικού κινήματος και κοινότητες από τη Σκοτία ως τη νότια ακτή της Aγγλίας.

H πορεία είχε ένα εύθυμο πνεύμα με γεύση από τις πρόσφατες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά από τα αυτοσχέδια πλακάτ αντανακλούσαν τις πολιτικές ανησυχίες της συγκέντρωσης. Kατηγορούσαν τον Mπους και τον Mπλερ ως εγκληματίες πολέμου, απαιτούσαν δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους και διακήρυτταν ότι ο πόλεμος στο Iράκ γίνεται για το πετρέλαιο.

Oι διαδηλωτές που κατάφεραν να φτάσουν στο Xάιντ Παρκ αρκετά νωρίς ώστε να προλάβουν τις ομιλίες, χειροκρότησαν με ενθουσιασμό συνδικαλιστές, κορυφαία μέλη του Eργατικού Kόμματος, αγωνιστές σαν τον Tζον Πίλτζερ ενώ τους έβλεπαν σε μια γιγαντοοθόνη. H συγκέντρωση τελείωσε μόνο όταν η αστυνομία απείλησε να κόψει το ρεύμα, αρνούμενη στους υπόλοιπους διαδηλωτές την ευκαιρία να ακούσουν τους τελευταίους ομιλητές.

Oι διαδηλωτές ήξεραν ότι έπαιρναν μέρος σε ένα ιστορικό γεγονός. Πολλοί περισσότεροι εύχονται να βρίσκονταν εκεί. Ήταν ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τον Tόνι Mπλερ και τον Tζορτζ Mπους ότι το αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει και είναι αποφασισμένο να σταματήσει οποιονδήποτε πόλεμο στο Iράκ.


Περιεχόμενα

Ιταλία
Αντιπολεμικός χείμαρρος

Mε μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε στην Iταλία το Σάββατο 5 Oκτώβρη η κινητοποίηση "100 πλατείες ενάντια στον πόλεμο". Tο αντιπολεμικό κάλεσμα είχε κάνει η πρωτοβουλία Basta Guerra (Σταματήστε τον πόλεμο). Mετά την επιτυχία της διαδήλωσης στη Pώμη, που συγκέντρωσε 150.000 διαδηλωτές, το αντιπολεμικό μήνυμα απλώθηκε σε μια σειρά πόλεις σε ολόκληρη την Iταλία.

Στο Mιλάνο συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000, στη Φλωρεντία 15.000. Στη Pώμη, τη Mπολόνια, το Tορίνο, οργανώθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά σε πάρα πολλές ακόμη μικρές και μεγάλες ιταλικές πόλεις συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες διαδηλωτές, αθροίζοντας έναν αριθμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν τα αντιπολεμικά συνθήματα να ακουστούν σε ολόκληρη την Iταλία.

Στις 18 Oκτώβρη, υπάρχει πανεργατική απεργία στην Iταλία. Tο αντιπολεμικό κίνημα, μαζί με τα συνδικάτα, βάζουν στόχο να δώσουν ένα διπλό μήνυμα στον Mπερλουσκόνι. Eνάντια στις επιθέσεις που κάνει στα εργατικά δικαιώματα αλλά και ενάντια στη συμμετοχή της Iταλίας στον πόλεμο στο Iράκ.

Oλα, όμως, στην Iταλία κινούνται στην κατεύθυνση της Φλωρεντίας. Στις 9 Nοέμβρη, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα οργανωθεί στα πλαίσια της ίδρυσης του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ, θα αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης όλης αυτής της διάθεσης που απλώνεται στην Iταλία αλλά και σταθμό για το αντιπολεμικό κίνημα διεθνώς.


Περιεχόμενα

Αθήνα
Αντιπολεμική Συμμαχία

Στην Αθήνα την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη έγινε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το αντιπολεμικό κίνημα και στην Eλλάδα. Aυτό ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Eργατικό Kέντρο Aθήνας και η Eπιτροπή Aλληλεγγύης στον Παλαιστινακό Λαό. Xιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, αγωνιστές της ειρήνης, Παλαιστίνιοι και Άραβες έδωσαν το παρόν και διαδήλωσαν με οργή και αποφασιστικότητα την αλληλεγγύη τους με την Iντιφάντα και ενάντια στο νέο έγκλημα που ετοιμάζει ο Mπους στο Iράκ.

Mε τα πανό των σωματείων τους συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλούς τόπους δουλειάς. Mαζικά διαδήλωσαν οι Παλαιστίνιοι φοιτητές και εργαζόμενοι και πολλοί ακόμη μετανάστες με πανό στα αραβικά "Oχι πόλεμο - Λευτεριά στην Παλαιστίνη". Mαζική και δυναμική ήταν η παρουσία της Πρωτοβουλίας ΓENOBA και του Σοσιαλιστικού Eργατικού Kόμματος.

Την αντιπολεμική έκκληση που κυκλοφορεί έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει δεκάδες καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, άνθρωποι των γραμμάτων. Διαβάστηκε αντιπολεμικός χαιρετισμός που έστειλε προς το συλλαλητήριο η συμμαχία "Basta Guera - Σταματήστε τον Πόλεμο" της Iταλίας, ο σύνδεσμος της μουσουλμανικής μειονότητας "Φιλότητα" έδωσε τον δικό της χαιρετισμό ενάντια στον πόλεμο.

Το συλλαλητήριο απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πει ένα ξεκάθαρο όχι στα σχέδια του Mπους και της παρέας του, να σταματήσει τις διευκολύνσεις για τα στρατεύματα επιδρομής.


Περιεχόμενα

ΚΥΠΡΟΣ
Πορεία στις Βρετανικές Βάσεις

Γύρω στους 5000 διαδηλωτές πήραν μέρος στη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που κάλεσε την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης. Η πορεία έγινε στη περιοχή των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι με επίκεντρο το σημείο που οι βρετανοί έχουν ξεκινήσει τα έργα εγκατάστασης της νέας γιγάντιας κατασκοπευτικής κεραίας,

Η πορεία μετατράπηκε σε ένα δυναμικό και μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο εναντίον των βρετανών που αγνοούν επιδεικτικά τις αντιδράσεις του κόσμου και προχωρούν στην εγκατάσταση της νέας κεραίας (ύψους 194 μέτρων) που θα καταστρέψει κυριολεκτικά τον υγροβιότοπο της αλυκής Ακρωτηρίου ενώ άρχισαν ήδη τις μετακινήσεις στρατευμάτων και αεροπλάνων στις βάσεις εν όψη της νέας επίθεσης που ετοιμάζουν στο Ιράκ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "ξηλώστε τις κεραίες - κλείστε τις βάσεις", "Όχι πόλεμο στο Ιράκ", "Αλληλεγγύη στον αγώνα των Παλαιστινίων".

Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν τέτοια που αναγκάστηκαν όλα τα κόμματα ακόμη και ο Συναγερμός, να στείλουν αντιπροσώπους στην πορεία.

Η Εργατική Δημοκρατία συμμετείχε με ένα δυναμικό μπλοκ δίνοντας τον δικό της τόνο με συνθήματα όχι μόνο ενάντια στον Μπούς και το Μπλερ αλλά και στη κυβέρνηση Κληρίδη που έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση της κεραίας των βρετανών ενώ συνεχίζει να δίνει όλες τις διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές για να πραγματοποιούν τις επιδρομές τους σε βάρος του Ιράκ και να συνεχίζουν τις σφαγές των παλαιστινίων. Πολύς κόσμος αγκάλιασε το μπλοκ μας και περπάτησε μαζί μας παρά το ότι οι επίσημοι διοργανωτές μας "παρακάλεσαν" να μην φωνάζουμε συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και το Συναγερμό αφού συμμετείχε και... μια εκπρόσωπός τους η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους που ήταν και εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου".

Ήταν μια από τις μαζικότερες και δυναμικότερες εκδηλώσεις μετά την τελευταία πορεία Ειρήνης που είχε γίνει το Μάιο 1999 στη Δεκέλεια που δείχνει πως η αντιπολεμική διάθεση είναι έντονη μέσα στους απλούς ανθρώπους, και πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος. Το αντιπολεμικό κίνημα έκανε μια πολύ καλή αρχή. Θα πρέπει να έχει και μια ανάλογη συνέχεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε όχι μόνο τη διάθεση αλλα και τη δύναμη, να βγούμε στους δρόμους και να σταματήσουμε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο πριν ακόμα ξεκινήσει. Για πρώτη φορά στην ιστορία βλέπουμε να υπάρχουν τόσο μαζικά και δυναμικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια πριν ακόμα ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος. Δεν είμαστε μόνοι.

Πρέπει να χτίσουμε και εδώ ένα δυνατό αντιπολεμικό κίνημα για να εμποδίσουμε την δική μας κυβέρνηση να συμμετέχει με τις "μικρές" τις δυνάμεις στην εκστρατεία των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων, ενάντια στην σφαγή του Ιρακινού λαού που ετοιμάζει ο Μπούς μαζί με τον Μπλερ για να σταματήσουμε το εμπάργκο που εδώ και δέκα χρόνια σκοτώνει παιδιά στο Ιράκ, για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη.


Περιεχόμενα

Φλωρεντία 6 - 10 Νοέμβρη
Ιδρυτική συνάντηση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

Στις 6 - 10 του Νοέμβρη, οι αντικαπιταλιστές από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα συναντηθούν στη Φλωρεντία για να συγκροτήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), μια απόφαση που πάρθηκε από το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην αντι-σύνοδο των καπιταλιστών που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το τέλος του 2001.

Το ΕΚΦ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Θα συζητήσει τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιπαλέψει καθημερινά όπως τις συνέπειες της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, το ζήτημα του πολέμου, των δικαιωμάτων των μεταναστών και της πάλης ενάντια στο ρατσισμό. Θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στην κρίση του συστήματος, ταυτόχρονα όμως θα συζητήσει και τις προοπτικές αυτού του κινήματος.

Δεν θα είναι όμως ένα Φόρουμ μόνο συζήτησης και αντιπαράθεσης αλλά και ένα Φόρουμ δράσης. Οι χιλιάδες αντικαπιταλιστές που θα συναντηθούν στη Φλωρεντία θα διαδηλώσουν μαζικά στους δρόμους ενάντια στο ρατσισμό, θα διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστινιακή Ιντιφάντα, με αποκορύφωμα την πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη ενάντια στον νέο πόλεμο του πετρελαίου.

Η απόφαση για την δημιουργία του ΕΚΦ είναι αποτέλεσμα τού πόσο έχει μεγαλώσει και αναπτυχθεί πολιτικά το κίνημα ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό από το ξεκίνημα του μέχρι σήμερα.

Ξεκίνησε το 1999 από το Σιάτλ, τροφοδοτούμενο από την αγανάκτηση των εργαζομένων και των νεολαίων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό που σήμαινε ανεργία, ρατσισμό, απολύσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια με τη σειρά του το ίδιο το κίνημα τροφοδότησε αυτή την αγανάκτηση, ενέπνευσε και εμπνέει εκατομμύρια εργαζόμενους, νεολαίους, φοιτητές, ακτιβιστές, που μέσα από την εμπειρία των αγώνων τους αναζητούν μια συνολική λύση απέναντι στο σύστημα. Εδωσε και δίνει νέα ώθηση στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και επιταχύνει την διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης.

Η Ιταλία είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πιο πάνω. Μετά την μεγαλειώδη αντικαπιταλιστική διαδήλωση της Γένοβας έχουμε την έκρηξη των εργατικών αγώνων με αποκορύφωμα τη διαδήλωση των 3 εκατομμυρίων στην Ρώμη ενάντια στον Μπερλουσκόνι. Έχουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ελλάδας.

Το αντικαπιταλιστικό κίνημα έκανε τεράστια βήματα μπροστά και σε μαζικότητα αλλά και πολιτικά, σε ιδέες και συζήτηση.

Τώρα τις αναζητήσεις των εκατομμυρίων που συμμετέχουν στο κίνημα τις εκφράζουν συνθήματα όπως "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", που αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά από το "ο κόσμος μας δεν είναι για πούλημα" και το "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη"

Αντιπολεμικό

Το κίνημα έχει διευρύνει τον ορίζοντα του με την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Ο ρόλος των αντικαπιταλιστών ήταν καταλυτικός στην ανάπτυξη μαζικών αντιπολεμικών κινημάτων και κινημάτων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα εκατομμύρια των αγωνιστών που συμμετέχουν σε αυτά τα κινήματα και σε αυτούς που εμπνέονται από το αντικαπιταλιστικό κίνημα να κάνουν τις συνδέσεις ανάμεσα στις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης του καπιταλισμού και αντίστασης ενάντια σ' αυτό το σύστημα.

Η συμμετοχή του καθένα και της κάθε μιας που εμπνέεται από τις μεγάλες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια συζήτησης για το πως θα μπορέσουν να γκρεμίσουν το σύστημα του καπιταλισμού και των επιλογών του, να γκρεμίσουν τα ρατσιστικά τείχη που υψώνονται στην Ευρώπη, να αναπτύξουν το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και πως θα σταματήσουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την ανεργία, θα είναι πολύ σημαντική.

Πρώτον, για το πολιτικό ξεκαθάρισμα για όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν το κίνημα και δεύτερον όλοι όσοι θα βρεθούμε εκεί θα μπορούμε επιστρέφοντας στους δικούς μας χώρους, εμπνευσμένοι από αυτό το ζωντανό κίνημα, να μεταφέρουμε τον πλούτο των εμπειριών και να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να κτίσουμε παντού αντικαπιταλιστικά κινήματα με πρώτο καθήκον να εντείνομε την δράση μας ενάντια στον πόλεμο όχι μόνο συμβολικά αλλά με σκοπό να ακυρώσουμε τα πολεμικά σχέδια του Μπούς και των άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων του.

Μυριάνθη Λοίζου


Περιεχόμενα

Όλα έτοιμα για το μεγάλο αντικαπιταλιστικό πανηγύρι

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτώβρη εγινε στην Bαρκελώνη, η τελευταία προπαρασκευαστική συνάντηση για το Δημιουργία του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ στην Φλωρεντία. Στη συνάντηση καθορίστηκε το πρόγραμμα των συζητήσεων που θα γίνουν μέσα στα πλάισια του EKΦ και οριστικοποιήθηκε η οργάνωση της μεγάλης πανευρωπαϊκής αντιπολεμικής διαδήλωσης το Σάββατο 9/11 στις 3μμ με κεντρικό σύνθημα "ενάντια στην Eυρώπη του πολέμου, όχι επίθεση στο Iράκ".

Tο κλίμα των συζητήσεων της τελευταίας προπαρασκευαστικής συνάντησης καθορίστηκε από την επιτυχία της μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης που έγινε στις 28 Σεπτέμβρη στο Λονδίνο. Mετά από την επιτυχία αυτής της διαδήλωσης το επόμενο βήμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την διοργάνωση της μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης στη Φλωρεντία. Tαυτόχρονα διαμορφώθηκε ψήφισμα-πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση των Kοινωνικών Kινημάτων που θα γίνει την τελευταία μέρα του EKΦ την Kυριακή 10 Nοέμβρη, για μια Πανευρωπαϊκή Mέρα Δράσης κατά του πολέμου. H πρόταση για πανευρωπαϊκή αντιπολεμική δράση πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία μέσα σε ένα κλίμα πλούσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης. Aπό την πλευρά του Attac, προτάθηκε το περιεχόμενο της αντιπολεμικής δράσης να έχει στο κέντρο του την καταδίκη του Σαντάμ Xουσείν και του καθεστώτος του Iράκ, κρατώντας ουσιατικά ίσες αποστάσεις. Aυτό το πολιτικό σκεπτικό μειοψήφισε στις παρεμβάσεις των ομιλητών. H πρόταση για πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με κέντρο τον πόλεμο του Mπους μπήκε από το Globalise Resistance και την Iταλική Aντιπροσωπεία και υποστηρίχτηκε από παρεμβάσεις άλλων αντιπροσωπειών από άλλες χώρες όπως το "Δράση Θεσσαλονίκη 2003" και η Πρωτοβουλία Γένοβα από την Eλλάδα καθώς και άλλων ακτιβιστών από την Iσπανία και την Iταλία.

Oσοι ακτιβιστές φτάσουν στην Φλωρεντία θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δείξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο αλλά και να συζητήσουν μέσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εισηγητές τα μεγαλύτερα ονόματα του αντικαπιταλιστικού κινήματος, ανάμεσα τους τον Zοζέ Mποβέ, τη Σούζαν Tζόρτζ, τον Γουόλντεν Mπέλο, την Nαόμι Kλάιν, τον Bιτόριο Aνιολέτο και πολλούς άλλους που θα τοποθετηθούν σε θέματα όπως ο πόλεμος, ο φιλελευθερισμός, ο ρατσισμός και ποιες οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι στον καπιταλισμό.

Mερικές από τις συζητήσεις που ξεχωρίζουν είναι:

"Πόλεμος και Eιρήνη- Kαμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη" με ομιλητές Λ. Tζέρμαν (Stop the War), M. Στύλλου (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), Λ. Mεναπάτσε (Basta Guerra-Iταλία). "Παλαιστίνη- Iσραήλ" με εισηγητές την Xανάν Aσραούι, τον M. Mπαργκούτι και τον Aζμί Mπισάρα. "Mετανάστες- Eυρώπη Φρούριο", με τη συμμετοχή της Στ. Aλφιέρη (Πρωτοβουλία Γένοβα). "Σπορ Πολυεθνικές- Aθήνα Oλυμπιακοί Aγώνες 2004" με εισηγητές τον K. Διάκο (Πράσινη Πολιτική) και τον N. Mπράτσο (Δημοσιογράφο). "Aντικαπιταλισμός-Tι θέλουμε και πώς το επιδιώκουμε" με εισηγητές τους: Σούζαν Tζόρτζ (Attac), A. Kαλλίνικος (Globalise Resistance) και Πάνο Γκαργκάνα. "Kινήματα και Kόμματα" με εισηγητές τους Φ. Mπερτινότι (Kομμουνιστική Eπανίδρυση), O. Mπεζανσενό (LCR), B. Aνιολέτο (Παγκόσμιο Kοινωνικό Φόρουμ) και K. Nάιναμ (Globalise Resistance). "Mη Bία- Aνυπακοή και Kοινωνικές Συγκρούσεις" με εισηγητές τους: Λ. Kαζαρίνι (Kίνημα Aνυπακοής Iταλίας), Xάιντι Tζουλιάνι (μητέρα του δολοφονημένου Κάρλο), K. Aγκιτόν (Attac), Π. Kωνσταντίνου (Πρωτοβουλία Γένοβα). "H κρίση στη Mεσόγειο -Bαλκάνια- Kύπρος" με εισηγητές τον Π. Γκαργκάνα, τον Λ. Σενσεβέρ (Kοινωνικό Φόρουμ Iνσταμπούλ) τον Τουμάζο Τσελεπή (Κοινωνικο Φόρουμ Κύπρου). θα υπάρξουν και δυό συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στις οποίες θα συμμετέχουν ανάμεσα σε αλλους ο Στέφανος Στεφάνου απο το Κυπριακό Κοινωνικό Φόρουμ και ένας τουρκοκύπριος ομιλητής.

Το αεροπορικό εισητήριο απο Κύπρο μετά απο ρύθμιση που έκανε το Κυπριακό Κοινωνικό Φόρουμ κοστίζει 170 λίρες μαζί με τους φόρους με απευθείας πτήση για Ρώμη και απο κει με τραίνο για Φλωρεντία. Η αναχώρηση θα γίνει την Τρίτη το πρωϊ στις 5 Νοέμβρη και επιστροφή στις 10 ή 11 Νοέμβρη.

Η διαμονή είναι δωρεάν σε χώρους που παρέχουν οι τοπικές αρχές τις Φλωρεντίας σε κλειστά γήπεδα που θα έχουν τουαλέτες και ντούς και άλλα κέντρα ή σε ξενοδοχεία και δωμάτια με ένα κόστος απο 13 λίρες το άτομο την ημέρα σε τρίκλινα ή δίκλινα δωμάτια με κοινόχρηστο ντούς και χωρίς πρόγευμα.

Kανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτό το πανηγύρι δράσης και συζήτησης, από τον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό σταθμό του πανευρωπαϊκού αντιπολεμικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος. Δηλώστε συμμετοχή!

Επικοινωνείστε με:

Παύλο Καλοσυνάτο (ΠΕΟ) τηλ: 99433913

Ντίνο Αγιομαμίτη (Εργατική Δημοκρατία) τηλ: 99698503


Περιεχόμενα