Περιεχόμενα


Πρωτοβουλία "ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ"

Η κυβέρνηση Μπους με κύριο σύμμαχο τον Τόνι Μπλερ, ετοιμάζεται για ένα νέο πόλεμο στο Ιράκ. Ένα χρόνο μετά το φρικτό πόλεμο στο Αφγανιστάν, ετοιμάζεται να αιματοκυλήσει ξανά την περιοχή και να οδηγήσει στο σφαγείο του πολέμου χιλιάδες αθώους ανθρώπους.

Με την προηγούμενη επίθεση στο Ιράκ, πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ σκότωσαν περισσότερους από 200,000 ανθρώπους και γύρισαν την χώρα πίσω στο 18ο αιώνα. Ενώ με τις κυρώσεις και το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να σκοτώνουν 5,000 παιδιά κάθε μήνα εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και τρόφιμα.

Ο Μπους και οι σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι οι κύριοι λόγοι της επίθεσης στο Ιράκ είναι η "απελευθέρωση" του Ιρακινού λαού από τον Σαντάμ Χουσέϊν, και η προστασία της ανθρωπότητας από τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται κατέχει. Πίσω από αυτή την ψεύτικη και γελοία ανησυχία τους κρύβονται τα μεγάλα ανείποτα συμφέροντά τους. Οι πραγματικοί στόχοι των ΗΠΑ είναι ο έλεγχος της Μέσης Ανατολής, της περιοχής με τα πιο πλούσια αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, το Ιράκ αποτελεί την δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου, και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Είναι ένας άδικος πόλεμος και όπως όλοι ξέρουμε, οι νέοι πληρώνουν πάντα βαρύ το τίμημα του πολέμου. Είναι οι πρώτοι που σκοτώνονται, που χάνουν τα πάντα βλέποντας τα όνειρα τους να γκρεμίζονται σε μερικές στιγμές. Σαν νέοι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σ' αυτό το νέο βάρβαρο έγκλημα που ετοιμάζεται.

Δημιουργήσαμε, λοιπόν, την Πρωτοβουλία Μαθητές Ενάντια στον Πόλεμο, η οποία έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους για αυτόν τον πόλεμο, αλλά και να δώσει έκφραση στο θυμό τους μέσα από την οργάνωση και την πάλη μας.

Καλούμε τους μαθητές σε όλα τα σχολεία να δημιουργήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες για να μπορέσει να ακουστεί δυνατή η φωνή μας.

Θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε κομμάτι του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος γιατί πρέπει να σταματήσουμε αυτό το βάρβαρο έγκλημα.

Χριστιάνα Κωνσταντίνου


Περιεχόμενα

Μαθητές... απεργοί

Οι μαθητές του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' Δασουπόλεως κατέβηκαν σε ολοήμερη απεργία τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, λόγω της μη σωστής καταχώρησης μαθημάτων που επιλέγηκαν από τους μαθητές, στις αρχές της σχολικής χρονιάς.

Η αποχή ήταν το αποτέλεσμα της οργής και αγανάκτησης των μαθητών για την ασυνέπεια του Υπουργείου Παιδείας που παρά το οτι οι επιλογές των μαθητών και οι εγραφές εγιναν πολύ νωρίς δεν φρόντισε να καλύψει αυτές τις επιλογές. Ακόμη και μετά την αποχή το Υπουργείο αντί να ευαισθητοποιηθεί και να λύσει το πρόβλημα, ζήτησε απο τον Λυκειάρχη και το καθηγητικό σύλλογο να πάρουν όλα τα "κατάλληλα μέτρα" για να τιμωρηθούν οι "απεργοί" μαθητές.

Η ενέργεια αυτή των μαθητών αποκάλυψε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα της Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας για να επιβάλει το Ενιαίο Λύκειο το παρουσίασε σαν "Αναβάθμιση της Παιδείας, που θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή". Παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν απο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς το Υπουργείο Παιδείας επέμενε και τελικά επέβαλε τη θέληση του.

Στην ουσία όμως το Ενιαίο Λύκειο είναι μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της οικονομίας της αγοράς. Στόχος του είναι να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες και όχι να προσφέρει "ολόπλευρη μόρφωση και αναπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή".

Παρόλο που η απεργία, ήταν επιτυχής εντούτοις χρειάζεται να υπάρξει και συνέχεια με δυναμικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις έξω απο το Υπουργείο Παιδείας, που είναι και ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης.

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μπορούν να κερδίσουν πολλά μέσα από μιά κοινή μαζική κινητοποίηση που να πιέσει πραγματικά το Υπουργείο.

Μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση των μαθητών κατα τάξη και επέκταση η ανέγερση σχολικών κτηρίων με κατάλληλες διαμορφωμένες αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Φίλιππος Παπανικολάου
μαθητής


Περιεχόμενα

Της φυλακής τα σίδερα είναι για... τους φτωχούς!

Τον τελευταίο μήνα ακόμη ένα σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια. Με πρωταγωνιστές και πάλι άτομα από τα ανώτατα δώματα της πολιτείας. Ο λόγος για το σκάνδαλο με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα, πίσω από το οποίο φέρεται να είναι υπαστυνόμος της Αστυνομίας, που διδάσκει στην αστυνομική ακαδημία, και που βρίσκεται υπό κράτηση.

Στο σκάνδαλο ενεπλάκει και το όνομα του γιου του πρώην Αρχηγού της Αστυνομίας, του κύριου Ανδρέα Αγγελίδη, που παραιτήθηκε πρόσφατα. Το όνομα του γιου του τέως αρχηγού δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη δημοσιότητα μιας και είχε συσχετιστεί παλιότερα με την υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Ο σημερινός αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και η κυβέρνηση, δηλώνει ότι οι έρευνες θα γίνουν με διαφάνεια και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Μια δήλωση που φαίνεται να αρέσκονται οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Όμως η πραγματικότητα είναι πως οι ένοχοι ακόμα κι όταν εντοπίζονται σχεδόν ποτέ δεν τιμωρούνται.

Η τελευταία φορά που ακούστηκε αυτή η δήλωση ήταν για τις έρευνες που διεξάγονταν σε σχέση με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Αξιωματούχοι τραπεζών ξεγέλασαν τους μικροεπενδυτές προτρέποντάς τους να μην πουλήσουν τις μετοχές τους, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ξεφόρτωναν τις μετοχές τους με το τσουβάλι. Την ίδια ώρα που ο απλός ο κόσμος έχανε στο ΧΑΚ τις αποταμιεύσεις του και τα δάνεια που έκανε, επώνυμα στελέχη τραπεζών, κομμάτων και της κυβέρνησης βγάζανε εκατομμύρια σε διάστημα μερικών ωρών. Αξιωματούχοι τραπεζών όπως ο Κίκης ο Λαζαρίδης και συγγενής του τέως διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, έβγαλαν εκατομμύρια με αυτόν τον τρόπο σε διάστημα μιας νύκτας. Οι ένοχοι τότε είχαν εντοπιστεί. Είχαν κατονομαστεί από την ίδια την βουλή.

Όμως κανείς από αυτούς δεν τιμωρήθηκε...

Το μακρύ χέρι του νόμου αποδεικνύεται πολύ κοντό για να τους αγγίξει. Και πως να τους αγγίξει όταν στέκονται πάνω σε στοίβες από χρήματα; Το μακρύ χέρι του νόμου όμως γίνεται αρκετά μακρύ όταν πρόκειται για φτωχούς και βιοπαλαιστές, που στην μιζέρια τους οδηγούνται στην "παρανομία".

Η αστυνομία με τους μηχανισμούς καταστολής όχι μόνο κυνηγάει τους φτωχούς, αλλά δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για να τους επιβληθούν οι βαρύτερες ποινές. Μπορεί να φτάσουν στο σημείο της εκτέλεσης. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η περίπτωση του νεαρού Τρύφωνος που δέχθηκε τρεις σφαίρες, (οι δυο από τις οποίες βρέθηκαν στην πλάτη του!), επειδή διέρρηξε τράπεζα και πήρε μερικές χιλιάδες λίρες.

Το σκάνδαλο με το χρηματιστήριο και πρόσφατα εκείνο με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα κόστιζαν χιλιάδες φορές περισσότερα στο δημόσιο και στους απλούς πολίτες. Όμως κανείς από τους ενόχους δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της δικαιοσύνης, και αν ακόμα παρουσιαστούν δεν πρόκειται να πάρουν σφαίρες. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν μια επίπληξη ή μια ψευδοποινή.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα