Aποκαλυπτική είναι η έκθεση του OHE για την Aνθρώπινη Aνάπτυξη σε σχέση με τις ανισότητες στον πλανήτη ανάμεσα στις φτωχές και πλούσιες χώρες, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα. H έκθεση μιλά για μία πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1990 που δεν απλώθηκε όμως ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Σύμφωνα με τον OHE το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη διαθέτει αθροιστικά μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 57% του παγκόσμιου πληθυσμού. Tο 10% των πλουσιότερων Aμερικανών έχει εισόδημα που αντιστοιχεί στο 43% των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη. Δηλαδή 25 εκατομμύρια Αμερικανοί συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο από 2,5 δις ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. "Aνάμεσα στο 1970 και στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο κόσμος έγινε πιο άνισος από κάθε άλλη φορά μετά το 1950" αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Tα κριτήρια για την κατάταξη των χωρών στον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης είναι το προσδωκόμενο επίπεδο ζωής, μόρφωσης και εισοδήματος ανά άτομο σε κάθε χώρα. Περισσότερες από 60 χώρες έχουν χαμηλότερο κατα κεφαλήν εισόδημα από ό,τι είχαν το 1990, ενώ σε 26 χώρες το εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 1980, οι περισσότρες από αυτές ανήκουν στα κράτη της Aφρικής και της Aνατολικής Eυρώπης.
Tο ίδιο αποθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις της έκθεσης για το μέλλον. Σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα της πείνας και του υποσιτισμού η έκθεση μας λέει ότι θα χρειαστούν πάνω από 130 χρόνια για να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο. Eπιπλέον μόνο 51 χώρες, που αποτελούν το 40%, παρέχουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους ή θα παρέχουν ως το 2025. Συνολικά υπολογίζεται ότι 1 στα 6 παιδιά ηλικίας δημοτικού δεν πηγαίνουν σχολείο.
Eντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για την Eλλάδα σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 4,7% του AEΠ στο 4,9% την περίοδο 1990-2000. H Eλλάδα μαζί με την Tουρκία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα των στρατιωτικών δαπανών, πίσω από το Iσραήλ και ορισμένα κράτη του περσικού Kόλπου.
Tέλος, η έκθεση παρατηρεί ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θίγει το ζήτημα ότι οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔNT, η Παγκόσμια Tράπεζα και ο ΠOE που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου, ελέγχονται από τις επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, ενώ μόνο σε 82 από τις 173 χώρες υπάρχουν δημοκρατικά καθεστώτα.
Oλα αυτά τα στοιχεία είναι ζητήματα που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Eκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν δέχονται να περιμένουν 130 χρόνια με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν να πεθαίνουν 19.000 παιδιά κάθε μέρα από την πείνα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το έγκλημα που λέγεται καπιταλισμός να δημιουργεί αμύθητα πλούτη για να τα καρπώνεται μία οικτρή μειοψηφία. Δεν περιμένουμε, αλλά δυναμώνουμε το αντικαπιταλιστικό κίνημα, που παλεύει για να διαγραφούν τα χρεή του Tρίτου Kόσμου που καταδικάζουν χιλιάδες παιδιά στο θάνατο, για να τσακίσουμε το σύστημα που δολοφονεί για χάρη του κέρδους.
Ο Κληρίδης μιλώντας στα εγκαίνια του μουσείου Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στο Παλαιχώρι εξήρε την "εμπνευσμένη από εθνικά ιδεώδη" προσωπικότητά του χαρακτηρίζοντάς τον σαν "μια από τις πιο δυναμικές και συνάμα τραγικές μορφές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου..." για να συμπληρώσει πως "στους άνδρες που με έργα αναδείχτηκαν γενναίοι, πρέπει με έργα να αποδίδονται και τιμές, γι' αυτό και ανεγείρονται μνημεία, προτομές και αγάλματα".
Ο Γιωρκάτζης ο οποίος δολοφονήθηκε το Μάρτιο του1 970, από ελλαδίτες αξιωματικούς μετά τη συμμετοχή του στη συνωμοσία για δολοφονία του Μακαρίου ήταν ο άνθρωπος που θεμελίωσε το παρακράτος από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την ανεξαρτησία. Από την αρχή είχε καταφέρει να επιβληθεί στο περιβάλλον του Μακάριου. Στη διάρκεια της ΕΟΚΑ ο Γρίβας του είχε αναθέσει καθήκοντα υπεύθυνου του εκτελεστικού.
Τον βίο και πολιτεία του περιγράφει πολύ εμπεριστατωμένα ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του "ΕΟΚΑ η σκοτεινή όψη".
Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης ανέθεσαν την ευθύνη για την αντικομουνιστική εκστρατεία στην Κύπρο. Δημιούργησε μια ανεπίσημη υπηρεσία πληροφοριών την παραΚΥΠ που αποστολή της ήταν η παρακολούθηση στελεχών της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα της αμερικανικής κυβέρνησης (25.11.59) ο Γιωρκάτζης ζήτησε ετήσια βοήθεια για ενίσχυση της ΣΕΚ και τα κονδύλια διοχετεύονταν στην Κύπρο μέσω της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας στην Κύπρο.
"Ο 'γιωρκατζισμός' εξελίχθηκε σε μια μορφή μασονίας, που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική ζωή στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Η σχέση αυτή εκδηλώνεται με αλληλοϋποστήριξη στη διεκδίκηση και απόκτηση πολιτειακών και άλλων αξιωμάτων." Σαν υπουργός Εσωτερικών έστησε γύρω του ένα δίκτυο έμπιστων συνεργατών που τον βοήθησαν στο έργο του! Δημιούργησε ένα δικό του δίκτυο πληροφοριών όπου φακέλωνε τους αριστερούς και όλες τις προσωπικότητες της Κύπρου.
Από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του ήτανε ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης που ενώ ήταν βουλευτής τότε διατηρούσε δικό του γραφείο στο υπουργείο Εσωτερικών! Κοντά στον Γιωρκάτζη ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία και ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου - σήμερα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και προηγούμενα υπουργός Εσωτερικών - ο οποίος έγραφε τις ομιλίες του Γιωρκάτζη και κατεύθυνε την αντικομουνιστική του εκστρατεία. Ο άλλος του στενού περιβάλλοντος Γιωρκάτζη ήταν ο Ανδρέας Αγγελίδης ο σημερινός αρχηγός της Αστυνομίας.
Δεν είναι επομένως άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση του Συναγερμού πριν την έξοδό της προχώρησε να τιμήσει έναν τέτοιο "γενναίο άνδρα" την παράδοση του οποίου τηράνε με θρησκευτική ευλάβεια οι επίγονοί του σήμερα.
Ο υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους εκπροσώπησε την Κυβέρνηση Κληρίδη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στην ομιλία του ο Κ. Θεμιστοκλέους είπε οτι "οι κρατικοί θεσμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να ανταποκριθούν στις κοινωνικο-πολιτιστικές και πολιτικές περιπλοκότητες του νέου μοντέλου ανάπτυξης, να γίνουν υπόλογοι στον πολίτη και να έχουν διαφάνεια και αξιοπιστία"
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παραινέσεις του κυρίου Θεμιστοκλέους προς τους συνέδρους μόνο που θα έπρεπε πρώτα να τις εφαρμόζει ο ίδιος και η Κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει. Πόσο "υπόλογη στον πολίτη" είναι η κυβέρνηση Κληρίδη για το πράσινο φώς που έδωσε στους βρετανούς για την εγκατάσταση της κεραίας στο Ακρωτήρι, ή για το χυτήριο Νέμιτσα, για τα απόβλητα που θάβουν οι εταιρείες, για το φθαρμένο δίκτυο υδροδότησης απο αμιαντοσωλήνες, για τις χαλαρώσεις στους ξενοδόχους που καταστρέφουν το περιβάλλον και πολλά άλλα. Και φυσικά ο κύριος Θεμιστοκλέους στα πλαίσια της "διαφάνειας" ξέχασε να ενημερώσει τους συνέδρους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ακόμη επικυρώσει την σύμβαση του Κιότο για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Ο ρατσισμός παραμένει ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κοινωνίας. Πρόσφατο κρούσμα τέτοιων διακρίσεων έχει παρουσιαστεί στο στρατό όσα αφορά τα άτομα που παρουσιάζουν σωματικές δυσμορφίες ή έχουν τατουάζ σε εμφανή μέρη του σώματος τους. Όλοι αυτοί λοιπόν σύμφωνα με τους κανονισμούς του στρατού, αποκλείονται από βαθμοφόροι.
Για το στρατό λοιπόν τούς "κακομούτσουνους", όπως και στην αρχαία Σπάρτη, πρέπει να τους πετάνε από το Ταΰγετο για να σκοτωθούν, ενώ τους "όμορφους" θα τους στέλλει στο πόλεμο να σκοτωθούν. Αν δεν μοιάζεις στο Μπραντ Πιτ, δεν έχεις καμία προοπτική στο στρατό.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να θυμίσει σε όλους τι πραγματικά είναι ο στρατός. Ένας καταπιεστικός θεσμός που στόχος του είναι να συντρίψει την προσωπικότητα και την ελευθερία των ανθρώπων, μετατρέποντας τους σε μια άβουλη μάζα έτοιμη για να εκτελεί παραγγέλματα.
Πάντως για την επόμενη φορά προτείνουμε στο υπουργό άμυνας αντί για εξετάσεις για υπαξιωματικούς να οργανώσει καλλιστεία. Ίσως σε αυτό να το βοηθήσει και ο συνάδελφος του ο Ρολάνδης με την πείρα που απόχτησε από την διοργάνωση των καλλιστείων για την Μις Κόσμος.
Φίλιππος Παπανικολάου