Περιεχόμενα


Να ξηλωθούν οι κεραίες και οι βάσεις του θανάτου

Η αστυνομία των βάσεων κτύπησε και συνέλαβε για άλλη μια φορά διαδηλωτές οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην εγκατάσταση της νέα κεραίας στο Ακρωτήρι. Οι διαδηλωτές έκοψαν το δρόμο και δεν άφηναν τις μπουλντόζες να περάσουν. Οι αρχές των Αγγλικών Βάσεων έστειλαν δεκάδες αστυνομικούς με ειδικές αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις και αλεξίσφαιρα γιλέκα και κτύπησαν τους διαδηλωτές και τους είχαν υπό σύλληψη για μερικές ώρες.

Η κυβέρνηση Κληρίδη με την κάλυψη και την ανοχή που δίνει στις αρχές των Βάσεων είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη με τους άγγλους. Όχι μόνο δεν καταδίκασε την συμπεριφορά των άγγλων αλλά τους αφήνει ανενόχλητους να συνεχίζουν τα έργα και να κτυπούν και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Ο κυβερνητικός εκπροσώπος δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων από την εγκατάσταση της κεραίας και έτσι η κεραία θα εγκατασταθεί.

Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι σύμφωνα με την μελέτη των εμπειρογνωμόνων θα δημιουργηθούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανάψει "κόκκινο φως" στους Άγγλους, γι αυτό εξασφάλισε την δέσμευση τους για αντισταθμιστικά μέτρα για το περιβάλλον. Το τι εννοούν με τα αντισταθμιστικά μέτρα φαίνεται χαρακτηριστικά από την πρόταση τους να κόψουν το δάσος με τους ευκαλύπτους για να ανοίξουν διάδρομο διαφυγής στα αποδημητικά πουλιά τα οποία θα εμποδίζονται απο τη νέα πανύψηλη κεραία (190 μέτρων).

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις μελέτες των Βρετανών και της κυβέρνησης, αυτές αφορούν μόνο τις επιπτώσεις από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Δεν έγινε καμία επιδημιολογική μελέτη για να δείξει πόσο οι κάτοικοι έχουν επηρεαστεί από τις παλιές κεραίες και πόσο θα επηρεάσει την υγεία τους η νέα κεραία, παρά το ότι αυτή η μελέτη ήταν μέρος της συμφωνία τους με την κυβέρνηση. Γι αυτές τις σοβαρές ελλείψεις και παραλήψεις στις μετρήσεις τους ειδικοί στις περιβαλλοντικές μελέτες τις χαρακτήρισαν σαν αντιεπιστημονικές. Είναι φανερό πώς αυτές οι μελέτες έγιναν με μόνο κριτήριο πώς να καταφέρουν να πείσουν τους κατοίκους να δεχτούν την εγκατάσταση τους.

Οι βλαβερές συνέπειες απο τις εκπομπές της κεραίας φαίνονται και απο την προσφατη αποκάλυψη ότι τέσσερεις εργαζόμενοι στον πρώτο σταθμό της Αρχής της Πάφου και που είχε παρόμοιες εκπομπές μικρότερης μάλιστα έντασης έχουν πεθάνει απο καρκίνο.

Παγκόσμιο σύστημα

Ειναι πρόκλησή η κυβέρνηση να δίνει κάλυψη στις αρχές των βάσεων δηλώνοντας ότι οι βάσεις αποτελούν κυρίαρχο έδαφος και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν. Ειναι πρόκληση να ακούμε τέτοιες δηλώσεις την στιγμή που οι βάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο πόλεμο στο Κόλπο που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ιρακινών, στον πόλεμο ενάντια στο Αφγνανιστάν που ισοπέδωσε την πιο φτωχή χώρα του κόσμου, που δίνουν όλη τη στήριξη και βοήθεια στον χασάπη Σαρόν να συνεχίζει την εξόντωση των παλαιστινίων.

Δεν χρειαζόμαστε κανένα επιστήμονα για να μας πεί ότι οι κεραίες αυτές βλάφτουν όχι μόνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά στρέφονται και ενάντια στα κινήματα που αντιστέκονται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης και καθοδήγησης πυραυλικών συστημάτων. Δεν ειναι τυχαίο που οι οι Βρετανικές Βάσεις χαρακτηρίστηκαν σαν "πνεύμονας του πολέμου στον Κολπο". Η Κυπρος έπαιζε και συνεχίζει να παίζει για τους ιμπεριαλιστές ρόλο αβύθιστου αεροπλανοφόρου εναντια στους λαους της Μ. Ανατολης.

Μόνο οσοι κλείνουν υποκριτικά τα μάτια τους σε αυτη την πραγματικότητα έχουν το θράσος να μιλούν για "χουλιγκανισμούς" και "επιβολή του νόμου και της τάξης", όταν ξεχυλίζει η οργή και η δικαιολογημένη αγανάκτηση των απλών ανθρώπων ενάντια στην βάρβαρη απειλή που αποτελούν οι βάσεις.

Το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε ν' ανοίξουμε μέτωπο με την Βρετανική Κυβέρνηση γιατί είναι απο τους βασικούς υποστηριχτές μας για ένταξη στην Ε.Ε. αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τους ανθρώπους για να μπούν σε αυτό το ιμπεριαλιστικό κλάπ που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη τους. Δείχνει ακόμη πόσο ψεύτικα λόγια και κενά συνθήματα είναι όλα τα περι "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", "δημοκρατικής Ευρώπης" και "ευρωπαϊκού πολιτισμού" που μας σερβίρουν καθημερινά κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ.

Να τους σταματήσουμε

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να ξηλώσουμε τις κεραίες του θανάτου και τις βάσεις των ιμπεριαλιστών. Δεν αρκούν όμως οι μεμονωμένες αντιδράσεις και καταδρομικές επιχειρήσεις τύπου Ματσάκη. Χρειάζεται η οργανωμένη και μαζική αντίδραση από τα κάτω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων που ζούν στη Κύπρο είναι αντίθετοι με τις κεραίες και τις βάσεις και θα ήθελαν να τις δούν να ξηλώνονται. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε αυτό το κόσμο σε μαζικές και δυναμικές εκδηλώσεις. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με απλά καλέσματα για να ακολουθήσουν το παράδειγμα κάποιων "πρωτοπώρων". Για να φτάσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις χρειάζεται να τις κτίσουμε. Να συγκροτηθούν πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές στα χωριά. Να ενημερώσουν τον κόσμο, απο πόρτα σε πόρτα. Να καλεστούν κινητοποιήσεις έξω απο το Προεδρικό για να καταδικάσουμε την στάση ανοχής και συνενοχής της κυβέρνησης μας σε αυτό το έγκλημα.

Η Εργατική Δημοκρατία προς αυτή τη κατεύθυνση έχει στρέψει όλες τις τις δυνάμεις. Συμμετείχαμε στη σύσκεψη που κάλεσαν οι οικολόγοι για την δημιουργία ενός μετώπου από κόμματα οργανώσεις φορείς. Βρισκόμασταν μαζί με τους οικολόγους και διαδηλώναμε έξω από την Βουλή και την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και στις κινητοποιήσεις που κάλεσε το ΑΚΕΛ στο Ακρωτήρι. Είμαστε μέσα σ αυτή τη μάχη και υποστηρίζουμε την διεύρυνση αυτού του μετώπου. Πρόταση μας και προσπάθεια μας είναι να γίνει αυτός ο αγώνας μέρος της δουλείας και της δράσης του Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου. Να γίνει μέρος της πάλης των συνδικάτων τα οποία μπορούν με απεργίες κινητοποιήσεις και μαζικά μπλόκα να παραλύσουν την τροφοδοσία και την λειτουργία των βάσεων, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Νίκος Αγιομαμίτης


Περιεχόμενα

Κόκκινη κάρτα στον εθνικισμό

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δει κανείς έστω και ένα παιχνίδι ή ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθει τον περασμένο μήνα. Ένα τουρνουά που σήμαινε διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους ήταν απλά μια ευκαιρεία να απολαύσουν ένα αθλητικό γεγονός. Μια σύντομη απόδραση από τις καθημερινές δυσκολίες. Για τους διεθυντές πολυεθνικών όπως την Nike και την Adidas, και τους μεγιστάνες των media σημαίμει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Βλέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν μια χρυσή ευκαιρεία για να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Εκτός από αυτό υπάρχει μια ακόμη πτυχή σε τέτοιες διοργανώσεις. Σε ολες τις χώρες είδαμε κόσμο να πανηγυρίζει τυλιγμένος μέσα σε εθνικά σύμβολα.

Πίσω από αυτό κρύβεται η ιδεολογία ότι πρέπει ο καθένας να υποστηρίζει την "δικια" του εθνική ομάδα, ανεξάρτητα με τα πιστεύω του. Φυσικά ο κόσμος που υποστηρίζει τις εθνικές του ομάδες, δεν είναι όλοι δεξιοί εθνικιστές.

Ανάμεσα σε αυτους που πανηγυρίζουν μια νίκη της εθνικής ομάδας, βρίσκονται ανθρώποι που είναι αηδιασμένοι με τις ρατσιστικές επιλογές της κυβέρνησης, και που υπερασπίζονται τους ξένους εργάτες που βρίσκονται στον τόπο μας. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ότι τα "δικά μας" εθνικά σύμβολα περιέχουν κάτι προοδευτικό. Πιστεύουν ότι πλέον δεν είναι προνόμια των φασιστών και των ρατσιστών, αλλά μπορουν να χρησιμοποιηθούν για να μας προσδώσουν μια ταυτότητα. Μια τέτοια ιδέα είναι εντελώς λανθασμένη.

Δεν μπορείς να νικήσεις τον εθνικισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρμησης με το να αντιπαραθέτεις μια πιο λαϊκή μορφή του εθνικισμού. Πολλοί όμως μπορούν να υποστηρίξουν πως υπάρχει διαφορά μεταξυ του να υποστηρίζει την εθνική με τον πολιτικό εθνικισμό.

Όμως αυτές οι διοργανώσεις ήταν πάντα άρρικτα δεμμένες με τον πολιτικό εθνικισμό. Οι διοργανώσεις αυτές εμφανίστηκαν πριν από ένα περίπου αιώνα, την εποχή που οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν σε έξαρση. Από τότε οι αγώνες αυτοί ήταν πάντα δεμένοι με τους οικονομικους και πολιτικούς ανταγωνισμούς των υπερδυνάμεων.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες διοργανώνονται το 1896. Οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ήθελαν να καλιεργήσουν εθνικα αισθήματα στον κόσμο, επιβάλουν την συμμετοχή εθνικών ομάδων στους αγώνες. Η FIFA, που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιουργήθηκε το 1904 για να διοργανώσει διαγωνισμό μεταξύ των εθνικών ομάδων. Αυτοί που κάθονται στην κορυφή της κοινωνίας ενθαρύνουν τον εθνικισμό στα σπορ γιατί έτσι πετυχαίνουν πιο εύκολα την εθνική ομοψυχία.

Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από τους πραγματικούς διαχωρισμούς που δημιουργεί η ταξική κοινωνία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της Κορέας και της Τουρκίας. Από εκεί που ο κόσμος διαδήλωνε ενάντια στους ντόπιους καταπιεστές τους, αλλά και ενάντια σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εντείνουν την μιζέρια τους, βρέθηκε να πανηγυρίζει με την σημαία της χώρας του, πλάι σε αυτόν που λίγες εβδομάδες πρωτίτερα, διαδήλωνε εναντίον του. Το αντίθετο συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής. Μετά τον αποκλεισμό της κανείς δεν ενδιαφέρονταν για το Μουντιάλ. Μάλιστα τις μέρες που γίνονταν οι ημιτελικοί στην Αργεντινή γίνονταν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. Αν βέβαια η Αργεντινή έπαιζε στους ημιτελικούς, πολύ πιθανόν αυτές οι διαδηλώσεις να μην γίνονταν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι απλοί άνθρωποι δεν έχουμε τίποτα κοινό με αυτούς που μας κυβερνούν και ελέγχουν τον πλούτο που παραγουμε, παρα μόνο το ότι μένουμε στο ίδιο κομμάτι γης. Αυτοί όμως ξέρουν πολύ καλά ότι η τάξη προηγείται. Έτσι και εμείς από την μεριά μας πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι ζούμε σε ένα κόσμο ταξικά μοιρασμένο, όπου η άρχουσα τάξη μας πασάρει τέτοια παραμύθια για να πετύχει την συγκατάθεση μας κάθε φορά που μας θέλει κρέας για τα κανόνια ή για να βάλει το χέρι της ακόμη πιο βαθιά στις τσέπες του απλού κόσμου.


Περιεχόμενα