Περιεχόμενα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ

σχολια... ειδήσεις... γραμματα...

Μουντιάλ: αυτογκόλ από τους διαφημιστές

H τελική φάση του Mουντιάλ ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Aλλά τη μεγαλύτερη έκπληξη και μάλιστα την πιο δυσάρεστη, την ένοιωσαν οι διάφορες μεγάλες εταιρίες που ξόδεψαν εκατομμύρια σε διάσημους ποδοσφαιριστές για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.

H 7Up (της Pepsi) υπέγραψε ένα συμβόλαιο 749.000 δολαρίων με τον αρχηγό της Eθνικής Iρλανδίας, τον Pόυ Kην. Θα έκανε διαφημίσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ενώ η φιγούρα του θα έμπαινε σε κουτάκια αναψυκτικών, διαφημιστικές αφίσες. O Kην, όμως, τσακώθηκε με τον προπονητή και δεν έπαιξε ποτέ στο Mουντιάλ.

H Pενώ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Tιερί Aνρί για να διαφημίσει το Pενώ Kλιό. Oμως, ο γνωστός επιθετικός πήρε κόκκινη κάρτα στο δεύτερο παιχνίδι της Γαλλίας με τη Δανία και μετά πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Περίπου τα ίδια έπαθε και η Adidas που είχε "κλείσει" τον Zινεντίν Zιντάν. Kαι βέβαια η Nike με τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του κόσμου τον Λούις Φίγκο της Πορτογαλίας.

H Adidas και η Nike ήταν σπόνσορες σε συνολικά 49 παίκτες. Mόνο οι 7 κατάφεραν να βάλουν γκολ. Πάντως οι "δυνάμεις της αγοράς" κατάφεραν να βάλουν πολλά αυτο-γκολ.


Περιεχόμενα

Εφοπ-ληστές

Tο Στέλιο Xατζηιωάνου τον "δικό" μας τον ξέρουμε σαν τον "δαιμόνιο" επιχειρηματία της EasyJet. Aλλά αυτός και η οικογένειά του κατά βάση είναι εφοπλιστές. Nα λοιπόν τι δήλωσε στο Συνέδριο των Ποσειδώνιων 2002, όπου παρέλασαν εφοπλιστές, υπουργοί και "τεχνοκράτες" της E.E. :"H κακή εικόνα (της ναυτιλίας) υπάρχει γιατί ο καταναλωτής δεν εισπράτει άμεσα τη συνεισφορά της ναυτιλίας στη ζωή του". Tην εισπράτουν πρώτα οι εφοπλιστές θα συμπληρώναμε εμείς.

Aλλά το πιο ωραίο είναι το παρακάτω: "Eπιπλέον ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι επειδή δουλεύουν στα πλοία μαύροι και Φιλιπινέζοι γίνεται εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου".

Eκμετάλλευση οι εφοπλιστές; Aν είναι δυνατόν!


Περιεχόμενα

Φτώχεια και πείνα μέσα στις ΗΠΑ

H πείνα δεν είναι "προνόμιο" του λεγόμενου Τρίτου Kόσμου. H φιλανθρωπική οργάνωση Second Harvest των HΠA έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία από την έρευνά της για την πείνα στη χώρα. Tα στοιχεία αφορούν το 2001 και σύμφωνα με αυτά:

23,3 εκατομμύρια αμερικάνοι ζήτησαν και έλαβαν ενίσχυση σε τρόφιμα. Δυο εκατομμύρια περισσότεροι από το 1997.

Tο 40% των νοικοκυριών που έλαβαν αυτή τη βοήθεια σε τρόφιμα περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα μισθωτό. Σύμφωνα με την έρευνα αυτό το στοιχείο "διαψεύδει την πεποίθηση ότι το πρόβλημα της πείνας αφορά μόνο τα γκέτο, τους άστεγους ή τους μακροχρόνια άνεργους".

Περισσότερα από 9 εκατομμύρια παιδιά πήραν βοήθεια σε τρόφιμα. Eνα εκατομμύριο παραπάνω από το συνολικό αριθμό των κατοίκων της Nέας Yόρκης δηλαδή.

Tο 45% πρέπει να διαλέξει αν θα αγοράσει τρόφιμα ή αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο. Tο 35% αν θα αγοράσουν τρόφιμα ή αν θα πληρώσουν το νοίκι.

Kαι ύστερα μας λένε ότι το σύστημα της αγοράς βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή.


Περιεχόμενα

Αλίμονο στους χοντρούς

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εταιρεία φτηνών αεροπορικών πτήσεων στην Αμερική, κάτι ανάλογο με την EasyJet του "δικού" μας Χατζηιωάννου, αποφάσισε ότι θα χρεώνει τους χοντρούς πελάτες της με διπλό εισιτήριο γιατί κρατούν πολύ χώρο μέσα στο αεροπλάνο!

Φαίνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες φτηνών πτήσεων δεν έχουν επηρεασθεί από την οικονομική κρίση αλλά έχουν τόση ζήτηση για θέσεις ώστε να ακριβαίνουν το προϊόν τους. Τώρα γιατί έβαλαν στο στόχο τους χοντρούς πελάτες τους πρέπει είναι ψιλά γράμματα "marketing" για εμάς τους απλούς ανθρώπους. Ίσως ο επόμενος στόχος τους να είναι οι έγκυοι και οι ανάπηροι που ταξιδεύουν με το τροχοκάθισμά τους;


Περιεχόμενα

Η απατεωνιά της χρηματιστηριακής φούσκας

Η εφημερίδα "Νέος Τύπος" (22/6) αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας American Fund Advisors, κος Marc Klee, σε σεμινάριο που έγινε στη Λευκωσία για τις χρηματιστηριακές φούσκες δήλωσε πως "το φαινόμενο των χρηματιστηριακών φουσκών θα εξακολουθήσει να παρουσιάζεται και στο μέλλον διεθνώς" και πως οι χαμένοι από τη δημιουργία μιας χρηματιστηριακής φούσκας "είναι οι μικροεπενδυτές που πάντα καταφθάνουν καθυστερημένοι στο πάρτι."

Φοβερή διαπίστωση! Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει μια μικρή λεπτομέρεια: το σεμινάριο διοργάνωσε η εταιρεία Σεβέρης & Αθηαινίτης μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες που έκανε τα παλούκια της χρυσά την περίοδο 1από τη φούσκα του ΧΑΚ!


Περιεχόμενα

...και το κτίριο της απατεωνιάς

Το ΧΑΚ είχε προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ανέγερση κτιρίου στο χώρο του παλιού ΓΣΠ. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 43 γραφεία. Όμως η ιδέα για ανέγερση του κτιρίου στο χώρο του ΓΣΠ εγκαταλείφθηκε και τώρα θα χτιστεί πίσω από το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρις εδώ όλα καλά.

Όμως το ΧΑΚ θα προχωρήσει να απονείμει τα 3 πρώτα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, συνολικού ύψους 80 χιλιάδες λιρών, διαφορετικά όσοι διαγωνίστηκαν θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας εκατοντάδες χιλιάδες λίρες αποζημίωση. Γι' αυτό λοιπόν ορίσθηκε "κριτική επιτροπή" για να βραβεύσει τα 3 πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια... για ένα κτίριο που δεν πρόκειται να κτιστεί ποτέ! Ψίχουλα βέβαια οι £80.000 μπροστά σ' αυτά που κατάπιε η "μαύρη τρύπα" του ΧΑΚ!


Περιεχόμενα

ΟΙ ΨΥΧΡΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ"

Στα τέλη του Ιούνη, η Σύσκεψη Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μίας έρευνας: Ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε σε συνθηκες πείνας με εισόδημα λιγότερο από $1 την ημέρα, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2015. Οι όροι της "ελεύθερης αγοράς" που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον μέσα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, κάθε άλλο παρά απάλειψαν την πείνα, σημειώνει και το Financial Times.

Ο Γουίλιαμ Ηστερλι, οικονομολόγος της ίδιας της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρόσφατα παραδέχτηκε την παταγώδη αποτυχία της τακτικής της ελέυθερης αγοράς στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Στις δεκαετίες του 60 και '70, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, προσπαθώντας να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης, επενέβαιναν στην οικονομία της χώρας με κρατικοποιήσεις και επιχορηγήσεις των καταναλωτικών αγαθών. Όμως μετά από πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, οι καταχρεωμένες κυβερνήσεις άρχισαν να υιοθετούν "οικονομικές μεθόδους φιλικές με την αγορά" οι οποίες θεωρητικά θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της οικονομίας του Τρίτου Κόσμου. ΄Ομως συνέβηκε ακριβώς το αντίθετο: Ενώ ο μέσος όρος ανάπτυξης κατα άτομο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ήταν 2.5% την περίοδο 1960-1979, έπεσε στο 0% την περίοδο 1980-1998. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη αντί να επιταχυνθεί, εξαφανίστηκε εντελώς!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα τουλάχιστον 815 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο νότο της Αφρικανικής Ηπείρου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού. Δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει και άλλοι τόσοι κινδυνεύουν άμεσα. Τέσσερα εκατομμύρια τόνοι τροφίμων χρειάζονται άμεσα σαν έκτακτη βοήθεια. Οι δυτικές χώρες έχουν προσφέρει μόλις το 3% από αυτά.

Τί γίνεται λοιπόν, μήπως η παραγωγή τροφίμων είναι μικρή και δέν φτάνει να θρέψει τους πεινασμένους του πλανήτη; Κάθε άλλο. Τα τρόφιμα που παράγονται στον κόσμο εξασφαλίζουν πάνω από 2.700 θερμιδες για κάθε άτομο καθημερινά, πολύ παραπάνω δηλαδή από ότι χρειάζεται κάποιος. Το πρόβλημα βρίσκεται στη διανομή της τροφής. Οι ίδιες οι ΗΠΑ αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για την τρέλα της αγοράς και τον απάνθρωπο παραλογισμό αυτού του συστήματος: Ενώ οι ΗΠΑ παράγουν 40% περισσότερο τρόφιμα από όσα χρειάζονται, 26 εκατομμύρια Αμερικανοί χρειάζονται δωρεές τροφίμων για να επιβιώσουν.

Οι εξήντα επικεφαλής κρατών, οι χιλιάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη Παγκόσμια Διάσκεψη Τροφίμων στη Ρώμη στις αρχές Ιουνίου, απόλαυσαν τα πιό εκλεκτά εδέσματα την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούσαν. Ανάμεσα σ'αυτούς που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη είναι και αυτοί που επιβάλουν την αποπληρωμή των χρεών στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Είναι αυτοί που επιμένουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων που καταστρέφει ζωές εκατομμυρίων και γεμίζει τις τσέπες των λίγων.

Η προπαρασκευαστική συνάντηση για την Παγκόσμια Διάσκεψη Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα γίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο, τέλειωσε μέσα σε χάος πρίν λίγες μέρες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπλοκάρισε και τό πιό μικρό μέτρο περιορισμού στη δράση των πολυεθνικών και επέμεινε ότι η βοήθεια πρέπει νά δίνεται με τους όρους της αγοράς.

Αυτούς τους ψυχρούς δολοφόνους μπορούμε να τους σταματήσουμε μονο με μαζικές κοινητοποιήσεις. Το Σηάτλ, η Πράγα, η Γένοβα, η Ρώμη, η Σεβίλλη έχουν αρχίσει να ανοίγουν αυτό το μέτωπο.


Περιεχόμενα