Την 1η' του Ιούλη κόμματα, οργανώσεις και ακτιβιστές συμφώνησαν στις βασικές αρχές λειτουργίας του Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου και όρισαν τους στόχους που μπαίνουν μπροστά μας.
Η σύσταση του Κοινωνικού Φόρουμ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Αντανακλά την ανάγκη για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Είναι μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και το παραπέρα προχώρημα αυτού του κινήματος στην Κύπρο.
Τα κόμματα, οι οργανώσεις και οι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο κοινωνικό φόρουμ δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται μαζί. Ενωσαν τις δυνάμεις τους σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους μεγάλου σταθμούς του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Στην Πράγα, στην Γένοβα, ενάντια στο πόλεμο στο Αφγανιστάν, στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Αυτές οι κινητοποιήσεις άνοιξαν την συζήτηση για το πως μπορούμε να οργανώσουμε και να συντονίσουμε καλύτερα την δράση μας. Για το πως μπορούμε να συνδέσουμε την δική μας δράση τοπικά με το παγκόσμιο αντικαπιταλιστικό κίνημα. Το κάλεσμα για την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ το Νιόβρη στην Φλωρεντία, επιτάχυνε και έδωσε μια νέα ώθηση σε αυτή την συζήτηση.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η σύσταση του Κοινωνικου Φόρουμ Κύπρου που αποτελεί πιά μια πραγματικότητα.
Δύο είναι βασικά οι κατευθύνσεις γύρο από τις οποίες πρέπει να κινηθεί το Φόρουμ. Η σύνδεση του με τις διαδικασίες συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Κκοινωνικού Φόρουμ και τη δράση του αντικαπιταλιστικού κινήματος γενικότερα και η παρέμβαση του τοπικά οργανώνοντας τη δράσης γύρο από τις ιδέες που έχει αναδείξει το κίνημα.
Η παρουσία και η συμμετοχή αντιπροσωπίας του ΚΦΚ στην 3η προπαρασκευαστική συνάντηση του ΕΚΦ, που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη από τις 12 μέχρι τις 14 του Ιούλη, θα είναι μια σημαντική εμπειρία που βοηθά στο δέσιμο της δικής μας δράσης, με τις εξελίξει στην πορεία του αντικαπιταλιστικού κινήματος στην Ευρώπη και σε όλο το κόσμο. Οι δραστηριότητες του ΚΦΚ όμως δεν πρέπει να περιοριστούν σε επίπεδο αντιπροσώπων και σε ατέρμονες συζητήσεις για δευτερεύοντα ζητήματα μέσα στο συντονιστικό. Χρειάζεται το άπλωμα των εμπειριών από τις διαδικασίες συγκρότησης του ΕΚΦ και την δράση του κινήματος παντού σε όλους τους χώρους. Εργοστάσια, γραφεία, σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμιο. Προσπάθεια μας πρέπει να είναι κάθε εργαζόμενος και νέος να γίνουν κομμάτι αυτού του μεγάλου κινήματος.
Αμεσα μετά την συνάντηση της Θεσσαλονίκης το ΚΦΚ πρέπει να αναλάβει να οργανώσει την καμπάνια για μαζική συμμετοχή από την Κύπρο το Νοέμβριο στην Φλωρεντία, όπου κόμματα, οργανώσεις και ακτιβιστές από όλοι την Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα πάρουν μέρος στην συγκρότηση του ΕΚΦ. Ενα πρόγραμμα με εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, το άνοιγμα οικονομικής καμπάνιας για την στήριξη της αποστολής στην Φλωρεντία πρέπει να είναι στους πρώτους στόχους του ΚΦΚ.
Ταυτόχρονα τοπικά πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να γίνει το κέντρο συντονισμού της δράσης όλων όσων αντιστέκονται στις επιταγές του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, τα ζητήματα του πολέμου, του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη θα πρέπει να είναι κεντρικά στη δουλειά του την επόμενη περίοδο. Η αντίσταση στην εγκατάσταση της κεραίας στο Ακρωτήρι είναι ένα άμεσο ζήτημα γύρο από το οποίο το ΚΦΚ μπορεί και πρέπει να αναπτύξει δράση μετατρέποντας το σε θέμα δράσης για ολόκληρο το κίνημα. Τα ζητήματα του ρατσισμού και μια σειρά από άλλα θέματα πρέπει να γίνουν κομμάτι της δουλείας και της παρέμβασης του ΚΦΚ.
Ανοιχτοί λοιπόν στην δράση προχωρούμε μπροστά και ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες που κινητοποιούνται σήμερα παγκόσμια, γιατί ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.
Πέτρος Μιχαήλ
Ποιες είναι οι εξελίξεις αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη; Ο Αράφατ έχει εξαγγείλει εκλογές ενώ προχωρεί και σε κάποιο ανασχηματισμό. Αυτά γίνονται λόγω της απαίτησης του Ισραήλ ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
Οι εξελίξεις αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη δηλαδή για εκλογές Προέδρου και κοινοβουλίου, φαίνονται σαν επακόλουθο των απαιτήσεων των Αμερικάνων και Ισραηλινών, όμως η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2000, πριν από την Ιντιφάντα. Η Ιντιφάντα και η κατάληψη της Παλαιστίνης καθυστέρησαν τις διαδικασίες. Ειναι η θέληση του Παλαιστινιακού λαού που οδηγεί στις διαδικασίες των εκλογών ανεξάρτητα απο τις πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί ετσι και αλοιώς δεν ενδιαφέρονται για δημοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά θα πίεζαν τους Ισραηλινούς να αποσύρουν τα στρατεύματα τους και να βρεθεί μία τελική και δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Ο Παλαιστινιακός λαός δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως μπορούν να του μιλούν για Δημοκρατία τη στιγμή που μία υποτιθέμενη "δημοκρατική" χώρα έχει καταλάβει τα εδάφη του και διαπράττει τερατώδης βαναυσότητες
Ποιες ήταν οι συνθήκες στη διάρκεια της πολιορκίας στο Ναό στη Βηθλεέμ. Για τον Σάρον οι Παλαιστίνοι που κατέφυγαν εκεί ήταν τρομοκράτες και εγκληματίες.
Οι συνθήκες στη διάρκεια της πολιορκίας στο Ναό της Βηθλεέμ ήταν πολύ άσχημες Οι Ισραηλινοί διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφωνικής επικοινωνίας και απαγόρευαν την είσοδο τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Ο Ναός της Γεννήσεως ο οποίος είναι σεβαστός από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους είναι ένα κομμάτι της Παλαιστινιακής Ιστορίας.
Ο βομβαρδισμός του Ναού από εκατοντάδες τανκς και τις ειδικές δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ Παλαιστινίων συμπεριλαμβανομένου και του κωδωνοκρούστη του Ναού καθώς επίσης και τον τραυματισμό 25 ατόμων
Ήμασταν στο Ναό περίπου 300 άτομα από τα οποία 60 μοναχές και ιερείς. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ήμασταν όλοι ενωμένοι ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την κομματική μας ταυτότητα. Οι μοναχές και οι Ιερείς επέμεναν να μείνουν μαζί μας αν και τους επιτρέπανε να βγουν. Στάθηκαν στο πλευρό μας και αντιστάθηκαν ηρωικά.
Εγώ ο οποίος μετά από απόφαση των Αμερικανών εκδιώχθηκα από την πατρίδα μου, θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου σεβασμό προς τους Ιερείς και τις μοναχές του Ναού της Γεννήσεως. Όσον αφορά τις απόψεις του Σαρόν πιστεύω ότι γι αυτόν όχι μόνο όσοι κατέφυγαν στον Ναό είναι τρομοκράτες, αλλά και όλος ο Παλαιστινιακός λαός που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να διαχώρισει τους πραγματικούς αγωνιστές της ελευθερίας από τους φασίστες, οι οποίοι δημιούργησαν το κράτος τους σε κλεμμένα εδάφη με τις ευλογίες του ΟΗΕ το 1948 και του Άγγλου Υπουργού Εξωτερικών Μπλέφορτ το 1917
Έχουν παίξει κανένα ρόλο οι διπλωματικές επεμβάσεις διεθνών οργανισμών για να σταματήσουν τον πόλεμο του Σαρόν; Πώς βλέπεις το ρόλο της ΕΕ στη διάρκεια της εισβολής των ισραηλινών στις Παλαιστινιακές πόλεις και μετά την πολιορκία του Ναού της Βηθλεέμ;
Ο ρόλος των επεμβάσεων των διεθνών οργανισμών ήταν πολύ υποβαθμισμένος διότι η Ισραηλινή Κυβέρνηση δε δεχόταν κανένα ακόμα και τον Ερυθρό Σταυρό. Αυτό έγινε για να μη φαίνονται οι βαναυσότητες και οι θηριωδίες των Ισραηλινών στις πόλεις Τζενίν, Ραμάλα, Ναπλούς, Καλκίλια, Τούλκαρεμ, καθώς και στα χωρία και προσφυγικούς συνοικισμούς της Δυτικής Όχθης, και της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ρόλος της ΕΕ ήταν κάπως πιο αναβαθμισμένος, όμως ήταν αδύναμος να επηρεάσει την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο Παλαιστινιακός λαός ζητά την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών χωρών της ΕΕ για να ληφθούν ισχυρά και ξεκάθαρα μέτρα ενάντια στην Ισραηλινή εισβολή.
Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τον Σαρόν;
Πιστεύω ότι με την πολιτική του ρατσισμού, φασισμού και τρομοκρατίας που ασκεί ο Σαρόν ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό ενισχύεται και απο το γεγονός ότι ο Σαρόν υποστηρίζεται από το 70% των Ισραηλινών.
Πώς σχολιάζεις το κίνημα αλληλεγγύης στην Ιντιφάντα πρώτα στις αραβικές χώρες και την στάση των ιδίων των κυβερνήσεων των αραβικών κρατών;
Το κίνημα αλληλεγγύης στην Ιντιφάντα στις αραβικές χώρες ήταν δυνατό, όμως δεν οδήγησε στο αναμενόμενο από τους Παλαιστίνιους αποτέλεσμα, λόγω του ότι δεν ήταν οργανωμένο από τα Αραβικά κόμματα. Από την άλλη η υποστήριξη των αραβικών κυβερνήσεων ήταν μόνο στα λόγια. Περιορίστηκαν μόνο σε κάποιες πολιτικές δηλώσεις. Πως βλέπουν οι Παλαιστίνιοι το κίνημα αλληλεγγύης στην Ιντιφάντα που ανπτύσεται διεθνώς;
Οι Παλαιστίνοι βλέπουν το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη θετικά. Αυτό το κίνημα τους δυναμώνει και τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων.
Πώς σχολιάζεις τη συμφωνία για την παράδοση σας; Πώς νιώσατε μέσα στο ξενοδοχείο Φλαμίγκο όταν μάθατε ότι έξω υπήρχε διαδήλωση συμπαράστασης;
Όταν ακούσαμε ότι έξω από το ξενοδοχείο Φλαμίγκο υπήρχε εκδήλωση συμπαράστασης, νιώσαμε ότι είμαστε σε μια χώρα της οποίας ο λαός βοηθά και στηρίζει τον αγώνα μας για ελευθερία. Εκφράζουμε τον σεβασμό μας και τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις συμπαράστασης, καθώς και σε όλο τον Κυπριακό λαό.
Απ' οτι ξέρουμε υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Σιαρόν. Τι γίνεται με αυτούς τους αιχμάλωτους;
Από την αρχή της Ιντιφάντα ο Ισραηλινός κατοχικός στρατός απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση των Παλαιστινίων από και προς τις πόλεις και τα χωρία τους. Αργότερα άρχισε να συλλαμβάνει άντρες, γυναίκες και παιδία διαφόρων ηλικιών και να τους κλείνει σε φυλακές στην περιοχή της Μπίρ- Σαμποία η οποία είναι έρημος. Ο αριθμός των αιχμαλώτων έφτασε τις 7.500 και συνεχώς αυξάνεται. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι πολύ σκληρές. Τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι κρατούμενοι Παλαιστίνοι είναι ναζιστικά. Οι κρατούμενοι αφήνονται πεινασμένοι, διψασμένοι και χωρίς ήλιο για μέρες, δεμένοι σε καρέκλες και χωρίς ύπνο για βδομάδες, ενώ δέχονται και βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλο το πολιτισμένο κόσμο, προς όλες τις οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πιέσουν την Ισραηλινή Κυβέρνηση για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων των οποίων η μόνη "ενοχή" είναι ότι γεννήθηκαν Παλαιστίνιοι και αγωνίζονται για την απελευθέρωση της πατρίδας τους.