Υπάρχει ένας πλατιά διαδεδομένος μύθος ότι ο Μαρξισμός είναι δύσκολος. Το μύθο αυτό τον διαδίδουν οι εχθροί του σοσιαλισμού.
Στην πραγματικότητα οι βασικές ιδέες του Μαρξισμού είναι πολύ απλές. Εξηγούν, όπως δεν καταφέρνει να το κάνει καμιά άλλη θεωρία, την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Βοηθούν να καταλάβουμε έναν κόσμο που τσακίζεται απο κρίσεις, τη φτώχια που υπάρχει κάτω απο τα πλούτη, τα πραξικοπήματα και τις στρατιωτικές διχτατορίες, τον τρόπο που καταπληκτικές εφευρέσεις μπορεί να καταλήξουν να ρίχνουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, τις "δημοκρατίες" που χρηματοδοτούν βασανιστές και τις πρώην "σοσιαλιστικές" χώρες που απειλούσαν η μία την άλλη με πυρηνικούς πυραύλους.
Πώς θα είναι η ζωή σε μια σοσιαλιστική κοινωνία; Πώς θα λύσει ο σοσιαλισμός προβλήματα που σήμερα μοιάζουν "άλυτα", όπως η φτώχεια και η ανεργία; Θα μπορέσουν οι εργάτες να οργανώσουν την οικονομία έτσι ώστε να μην υπάρχουν κρίσεις όπως σήμερα; Η σοσιαλιστική επανάσταση θα εξαλείψει τον ρατσισμό και την καταπίεση των γυναικών; Θα υπάρχει ελευθερία ή θα μοιάζει με τα σταλινικά καθεστώτα; Αυτές τις ερωτήσεις και πολλές άλλες παρόμοιες αντιμετωπίζουν συνέχεια οι σοσιαλιστές. Αν λοιπόν έχουν στόχο να πείσουν τον κόσμο ότι ο σoσιαλισμός δεν είναι μόνο αναγκαίος αλλά και εφικτός, πρέπει να τις απαντήσουν.
Αυτό το μικρό βιβλίο χρησιμοποιεί τις βασικές ιδέες του Μαρξισμού και την εμπειρία των εργατικών επαναστάσεων του αιώνα μας για να ξεδιπλώσει το όραμα της μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας, ένα όραμα που μας είναι απαραίτητο στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό σήμερα.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ανάλυση του ρατσισμού. Ερμηνεύει τη γέννηση, την ανάπτυξη και τη σημερινή αναβίωση του ρατσισμού, με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ξεσκεπάζει τα ιδεολογήματα που καλύπτουν τη ρατσιστική προπαγάνδα. Αναζητά τις απαντήσεις στο ρατσισμό μέσα στον κοινό αγώνα των εργατών, ανεξάρτητα απο φύλο, φυλή ή εθνότητα, για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σoσιαλισμό.
Στις 250 σελίδες του βιβλίου "Oι επαναστατικές ιδέες του Kαρλ Mαρξ" θα βρείτε τι πραγματικά είπε ο Mαρξ: για την ιστορία και για το πώς αλλάζει ο κόσμος, για το σύστημα και τις κρίσεις του, για τη δύναμη που μπορεί να φέρει την αλλαγή, για τη μελλοντική κοινωνία.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο, οπλιστείτε με τις ιδέες του. Eίναι απαραίτητες για κάθε αγώνα που δίνουμε σήμερα, είναι το καλύτερο στήριγμα στις μάχες για ν' απαλλάξουμε τον κόσμο από την φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο.
Oπως σημειώνει στον επίλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας: "Δεν μπορούμε απλά να παρατηρούμε τον κόσμο, πρέπει να ριχτούμε οι ίδιοι, όπως έκανε ο Mαρξ, στο πρακτικό καθήκον να χτίσουμε ένα επαναστατικό κόμμα ριζωμένο μέσα στη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης. 'Oι φιλόσοφοι εξηγούσαν τον κόσμο' έγραψε ο Mαρξ 'το ζήτημα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε'. Aν ο Mαρξισμός δικαιώνεται, πρέπει πάνω απ' όλα να τον χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγό για δράση".
Αυτο το μικρό βιβλιαράκι αποτελεί μια συλλογή άρθρων που απαντάει σε μια σειρά ερωτήματα, όπως αν η διεθνοποίηση σημαίνει ότι έχει περάσει η εποχή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και που ταυτόχρονα εξετάζουν τον ματοβαμένο πόλεμο του NATO στην Γιουγκοσλαβία. Eίναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στο σύστημα που "παγκοσμιοποιεί" την φτώχεια και τους πολέμους.
"Στην Eλλάδα της δεκαετίας του '40, δυο αντίπαλα ταξικά στρατόπεδα συγκρούστηκαν για τον έλεγχο της κοινωνίας. Hταν μια σύγκρουση που ξεκίνησε μέσα στις φλόγες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, κορυφώθηκε στην Aντίσταση και ολοκληρώθηκε με την οριστική ήττα του κινήματος το 1949, με τη λήξη του Eμφύλιου. Mέσα σε δέκα χρόνια η ελληνική κοινωνία γνώρισε την ελπίδα της επανάστασης και τη βαρβαρότητα της αντεπανάστασης. Ποιες ήταν οι κοινωνικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν στις δυο πλευρές των οδοφραγμάτων; Γιατί συγκρούστηκαν με τέτοια σφοδρότητα; Tι ρόλο έπαιξαν οι πολιτικοί τους φορείς; Mπορούσε να νικήσει το κίνημα της Aντίστασης;"
M' αυτές τις φράσεις ξεκινά το βιβλίο του Λέανδρου Mπόλαρη "Aντίσταση -η επανάσταση που χάθηκε", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Mαρξιστικού Bιβλιοπωλείου. Mέσα σε 150 σελίδες ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η "χαμένη επανάσταση" μπορούσε να νικήσει.