Περιεχόμενα

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ

σχολια... ειδήσεις... γραμματα...

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ Η ΕΥΡΩΠΗ

Σε απόρθητο φρούριο για τους μετανάστες, θέλουν να μετατρέψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Oι πρωθυπουργοί της Bρετανίας και της Iσπανίας, Mπλερ και Aθνάρ, έχουν ήδη συμφωνήσει το ζήτημα της μετανάστευσης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Kορυφής της Σεβίλλης. Aπό κοντά ακολουθεί και ο Mπερλουσκόνι.

Oι υπουργοί Δημόσιας Τάξης συναντήθηκαν ήδη στη Pώμη και έδωσαν μια γεύση από τα βάρβαρα μέτρα που θέλει να πάρει η "πολιτισμένη" Eυρώπη απέναντι στους μετανάστες. Περισσότεροι έλεγχοι, ευρωπαϊκή μεθοριακή φρουρά που θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων, οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που δεν εμποδίζουν τον πληθυσμό τους να μεταναστεύσει, ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης, επαναφορά των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ταυτότητες και διαβατήρια.

Oλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, όχι μόνο ο δεξιός άξονας Mπλερ - Aθνάρ -Mπερλουσκόνι, χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών στην Eυρώπη. "Tο ζήτημα της μετανάστευσης απασχολεί τον κόσμο, γι' αυτό ψηφίζει τους ακροδεξιούς", είναι το μοτίβο "προοδευτικών" και συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών. "Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε και μεις απάντηση σ' αυτό το ζήτημα", συνεχίζουν. Eίναι αθεράπευτοι υποκριτές. Eδώ και δεκαετίες ήταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις της Eυρώπης που έδειχναν τους μετανάστες σαν υπεύθυνους για την ανεργία, την εγκληματικότητα και ένα σωρό άλλα προβλήματα που βασανίζουν την Eυρώπη. Mέσα σ' αυτό το κλίμα μπόρεσαν να αναπτυχθούν οι φασιστικές συμμορίες. Tώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται και πλειοδοτούν σε ρατσισμό. Mια τέτοια τακτική όχι μόνο δεν σταματάει τη φασιστική απειλή αλλά τη νομιμοποιεί και την ενισχύει.

Eίναι ρατσιστικές οι επιλογές που προτείνουν οι ηγέτες της ΕΕ. Oσο πιο φτωχή είναι μια χώρα τόσο πιο πολύ ανάγκη έχει ο πληθυσμός της να μεταναστεύσει. Oσο πιο χτυπημένη είναι από πολέμους και καταστροφές, τόσο περισσότερος κόσμος γίνεται πρόσφυγας. H Eυρωπαϊκή Eνωση τώρα προτείνει να επιβάλονται πρόστιμα στις χώρες που δεν ελέγχουν τη μετανάστευση. Pίχνουν το φταίξιμο σ' αυτές τις φτωχές χώρες και θέλουν να τις κάνουν ακόμα φτωχότερες. Oι ευρωπαίοι τραπεζίτες συνεχίζουν να ρουφάνε τους τόκους και να ξεζουμίζουν αυτές τις χώρες ενώ οι βόμβες του Mπους και του Mπλερ σημαδεύουν ολόκληρους πληθυσμούς που δε θα μπορούν πλέον να γλιτώσουν με κανένα τρόπο.

Στα σύνορα με την Eυρωπαϊκή Eνωση θα τους περιμένει η Eυρωπαϊκη Συνοριακή Aστυνομία, ή μέχρι να ιδρυθεί αυτό το σώμα, κάποια άλλη μεθοριακή φρουρά. Tο πώς θα λειτουργεί αυτό το σώμα, μάς το έχει δείξει η δράση των εθνικών συνοριοφυλακών μέχρι σήμερα. Bουλιάζουν τα σαπιοκάραβα με τα οποία έρχονται οι μετανάστες, πυροβολούν στο ψαχνό αυτούς που προσπαθούν να περάσουν τα χερσαία σύνορα. H Eυρωπαϊκή Συνοριακή Aστυνομία θα οργανώσει αυτό το έγκλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Tο όνομα αυτής της αστυνομίας θα είναι "Oδυσσέας" και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η Ελλάδα διεκδικεί το αρχηγείο όλου αυτού του μηχανισμού.

Ο Κληρίδης συνένοχος

Στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών, η κυβέρνηση του Κληρίδη απαντά παρών. Είδη ο Κόσης είχε συνάντηση με το Ιταλό ομόλογο του σε μια προσπάθεια να συντονίσουν καλύτερα την δράση τους για το έλεγχο των μεταναστών από την Συρία και το Λίβανο. Ο Κόσης υποσχέθηκε ότι η αστυνομία είναι πρόθυμη να παίξει το ρόλο του "χωροφύλακα" για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού (ραντάρ, καταδιωκτικά σκάφη κ.τ.λ) και στην ενίσχυση της αστυνομίας, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον. Φιλοδοξεί ότι όσο πιο καλά παίξει το ρόλο του μαντρόσκυλου, όσο πιο καλά κάνει τις βρομοδουλειές για τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο πιο πολλά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα θα πάρει.

Ακόμη περισσότερο στο κάλεσμα των Ευρωπαίων ηγετών ανταποκρίνεται με την επιβολή πιο αυστηρών νόμων και ποινών όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και σε όσους τυχόν θεωρηθούν ότι δίνουν βοήθεια ή προστασία σε μετανάστες. Είδη αρκετός κόσμος τραβιέται στα δικαστήρια και καταδικάζεται με βαριά προστίματα μέχρι και φυλάκιση γιατί κρίθηκε ότι βοήθησε μετανάστες.

Αυτή την πολιτική πρέπει να την σταματήσουμε. Χρειάζεται να πούμε ένα μεγάλο όχι στην βαρβαρότητα και το χαφιεδισμό που μας ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο πόλεμος που έχουν αρχίσει είναι ένας πόλεμος των πλουσίων ενάντια στους φτωχούς. Σε αυτό το πόλεμο οι μετανάστες είναι με την δική μας μεριά, είναι οι δικοί μας σύμμαχοι.

Γράφει ο Πέτρος Μιχαήλ

Περιεχόμενα

Αντί να λύσουν τα προβλήματα, κυνηγούν όσους μιλούν γι αυτά

Πειθαρχική έρευνα ενάντια στο γιατρό Μηνά, διευθηντή της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Λεμεσού, διάταξε ο υπουργός υγείας γιατί σε δηλώσεις του κατάγγειλε τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στο καρδιοχειρουργικό τμήμα με αποτέλεσμα πολλές φόρες κόσμος να χάνει την ζωή του.

Αρχικά μάλιστα ο υπουργός προσπάθησε να δώσει την εικόνα ότι είναι πολιτικά τα κίνητρα, του γιατρού Μηνά και τα λέγει όλα αυτά γιατί είναι ο προσωπικός γιατρός του Χριστόφια. Βέβαια αρκετά γρήγορα αναγκάστηκε να απολογηθεί και να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις, επιμένει όμως να τιμωρήσει το γιατρό γιατί τόλμησε να μιλήσει δημόσια για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός υγείας που από ότι φαίνετε και από όσα ο ίδιος δηλώνει η ειδικότητα του και το ταλέντο είναι πιο πολύ στα αθλητικά θέματα παρά στα ιατρικά και ο ίδιος ίσως να επιθυμούσε να διοικεί κάποιο αθλητικό σωματείο παρά το υπουργείο υγείας, με την ενέργεια του αυτή θέλει να θάψει τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και μαζί τους όποιον έχει το "θράσος" να μιλά γι' αυτά.

Οποιος από εμάς είχε την εμπειρία είτε για το ίδιο ή για κάποιο δικό προσωπο, του να επισκεφτεί τα κρατικά νοσοκομεία ξέρει από πρώτο χέρι ότι ο γιατρός ο Μηνά έχει δίκαιο όταν καταγγέλλει ότι εξαιτίας των ελλείψεων άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει στη κυριολεξία αφήσεις τα κρατικά νοσοκομεία να ρημάξουν ανοίγοντας έτσι τις ευκαιρίες στους ιδιώτες μεγαλογιατρούς και σπρώχνοντας το κόσμο να ψάξει σε αυτούς για την θεραπεία του. Η επιβολή των νέων νοσηλίων στα κρατικά νοσοκομεία, που σήμερα ακόμα και η βουλή έρχεται να παραδεχτεί ότι λάθος υπολογίστηκαν, έχει κάνει το κόστος περίθαλψης στα νοσοκομεία δυσβάστακτο ιδιαίτερα για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Εχει λοιπόν δίκαιο ο γιατρός ο Μηνά και χρειάζεται να του εκφράσουμε την συμπάθεια και την συμπαράσταση μας. Οσο για τον υπουργό αφού και ο ίδιος σε κάποιες δηλώσεις του λέγει ότι κουράστηκε και θέλει να πάει σπίτι του, καιρός είναι να τον στείλουμε εμείς να ξεκουραστεί για να βρούμε και μείς την υγεία μας και ίσως τότε βρει και ο ίδιος χρόνο να ασχοληθεί με τα ιδιαίτερα του ταλέντα.

Π.Μ.

Περιεχόμενα

Αν είσαι ανάπηρος μάθε μόνος σου γράμματα

Σε λύκειο στην Λεμεσό δυο παιδιά, με σωματικές αναπηρίες, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα τους τις τελευταίες δυο χρονιές! Τα παιδιά δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Ενιαίου Λυκείου που γίνονται στον πρώτο όροφο του σχολείου γιατί δεν υπάρχει ασανσέρ.

Παρά το ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζουν για δυο χρόνια τώρα κατασκευή ασανσέρ για τα δυο παιδιά, εντούτοις το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή του! Το Υπουργείο, μετά τις διαμαρτυρίες που έγιναν κατά τον πρώτο χρόνο φοίτησης του στο λύκειο, υποσχέθηκε ότι το ασανσέρ θα ήταν έτοιμο μέχρι το τέλος του Μάη του περασμένου χρόνου. Παρόλ' αυτά τίποτα δεν έγινε...

Εξαιτίας της αδιαφορίας τους τα παιδιά αυτά έχουν χάσει τα μαθήματα που γίνονται στον πρώτο όροφο του σχολείου, τα δυο τελευταία χρόνια! Είναι απαράδεκτο να χωρίζουν τους μαθητές σε κατηγορίες και να στερούν την μόρφωση σε παιδιά, μόνο και μόνο επειδή είναι ανάπηρα. Το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι υπόχρεοι να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτά τα παιδιά και όχι να τα καταδικάζουν.

Περιεχόμενα

Βοήθα τον πλησίον σου αν δεν είναι ξένος!

Σε φυλάκιση 45 ημερών με τριετή αναστολή και σε χίλιες λίρες πρόστιμο καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο οικοδόμος Θεόδωρος Θεοδώρου, 42 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ότι εργοδότησε παράνομα αλλοδαπό αραβικής καταγωγής.

Ο δικαστής της υπόθεσης υιοθέτησε την άποψη ότι ο Θεοδώρου διέπραξε το "αδίκημα" από αισθήματα αλληλεγγύης προς έναν συνάνθρωπο του. Ο δικαστής έκρινε ότι ο Θεοδώρου διέπραξε το "αδίκημα" όχι προς όφελος του ιδίου αλλά για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του να εξασφαλίσει τροφή για το νεογέννητο παιδί του.

Είναι αισχρό να καταδικάζεται κάποιος που το μόνο του αδίκημα ήταν να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο του σε ώρα ανάγκης...

Όταν πρόκειται για εισφορές στους διάφορους εράνους, η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θα προτρέψει τον κόσμο να προσφέρει απλόχερα. Οταν εξυπηρετείται η πολιτική της, να μεταφέρει τα βάρη του κράτους προνοίας στους εργαζόμενους, είναι η πρώτη που υποστηρίζει τέτοιους θεσμούς. Επειδή το να βοηθάς "παράνομους" αλλοδαπούς δεν συνάδει με την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, άτομα που τολμούν να βοηθούν ξένους εργάτες που βρίσκονται σε ανάγκη, διώκονται ποινικά.

Από μικρά παιδιά μας λένε ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας και να προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ο έχων δυο χιτώνες να δίνει τον έναν, και όλα τα λοιπά χριστιανικά που μας πασάρουν από τα κανάλια και στα σχολεία. Όμως εάν ο συνάνθρωπος σου τυχαίνει να είναι αλλοδαπός θα πρέπει πρώτα να του ζητήσεις τα χαρτιά του και να ενημερώσεις την αστυνομία, πριν προσφέρεις το χέρι βοηθείας. Αλλιώς κινδυνεύεις να τιμωρηθείς χριστιανικά.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα