Περιεχόμενα

Πόσο αδιαμφισβήτητη είναι η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ;

Του Κρις Χάρμαν από το περιοδικό "Socialist Review"

Παρέμεινε μόνο μια ιμπεριαλιστική δύναμη στο κόσμο; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται από πολλούς.

Σήμερα είναι της μόδας να μιλά κανείς για ένα πόλο στο κόσμο στον οποίο η Αμερική είναι ο "μεγάλος ηγεμόνας" και η "αυτοκρατορία" της είναι αδιαφιλονίκητη, όπως η Ρωμαϊκή πριν 2000 χρόνια. Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο κατα συρροήν εγκληματίας πόλεμου, Χένρι Κίσινγκερ, έχει σίγουρα τις αμφιβολίες του γι' αυτό. Μετά το τέλος του πόλεμου στον Κόλπο και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έγραφε:

"Το τέλος του ψυχρού πόλεμου δημιούργησε αυτό που μερικοί παρατηρητές αποκαλούν μονοπολικό κόσμο η έναν κόσμο με μια υπερδύναμη. Όμως η Αμερική δεν είναι σε καλύτερη θέση να καθορίζει την παγκόσμια πολιτική παρά όταν ήταν στην αρχή του ψυχρού πολέμου.

Η Αμερική είναι πιο κυρίαρχη δύναμη παρά ότι ήταν πριν δέκα χρόνια, κατά ειρωνικό τρόπο όμως η παγκόσμια διάταξη δυνάμεων σήμερα είναι πιο διάχυτη. Γι αυτό τον λόγο η δυνατότητα της Αμερικής να διαμορφώνει τον υπόλοιπο κόσμο έχει περιοριστεί."

Είχε προειδοποιήσει μάλιστα για αρκετές "προκλήσεις" που αντιμετωπίζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός όπως:

"Η Ρωσία", οπως έλεγε, "κάθεται καβάλα στην γεωπολιτική καρδιά της Ευρασίας".

"Στα προσεχή χρόνια η Ευρώπη δεν θα νιώθει πλέον την ανάγκη της αμερικανικής προστασίας και θα επιδιώκει πολύ πιο επιθετικά τα δικά της οικονομικά συμφέροντα."

"Η Κίνα είναι στο δρόμο για να γίνει μια υπερδύναμη. Με ρυθμό ανάπτυξης 8% .. το Ακάθαρτο Εγχώριο προϊόν της Κίνας θα πλησιάσει μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 21 αιώνα εκείνο της Αμερικής."

"Οι σχεδιαστές της μακρόχρονης στρατηγικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας δεν θα λαμβάνουν ως δεδομένο τη ταύτιση των ιαπωνικών και αμερικανικών συμφερόντων....Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας αυξάνεται και είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο."

Το συμπέρασμά του ήταν ότι "η Αμερική για να διατηρήσει την ισορροπία σε μερικές περιοχές του κόσμου θα χρειαστεί συνεταίρους."

Ο παλιός αντίπαλος του Κίσινγκερ σε θέματα ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, είναι ο Μπρεζίνσκυ. Μετά την νίκη της Αμερικής στα Βαλκάνια, έγραφε, ότι ήταν λιγότερο ανήσυχος ως προς τη δυνατότητα άλλων δυνάμεων να αμφισβητήσουν την ηγεμονία της Αμερικής. Αλλά και ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν θα έπρεπε οι ΗΠΑ απλά να τις αγνοήσουν:

Η Κινά έλεγε "είναι ήδη μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη αλλά όχι τόσο ισχυρή ακόμη ώστε να ανταγωνίζεται την παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής αλλά είναι ικανή όμως να προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε μια τοπική σύρραξη στην Άπω Ανατολή."

Οι ΗΠΑ μπορεί να ξοδεύουν 50% περισσότερα από ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως οι οικονομίες τους είναι περίπου του ιδίου μεγέθους. Έτσι μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, έλεγε, κάτι που είναι ακόμα πολύ μακριά, "θα εμπερικλείει μια σημαντική αλλαγή στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, με μια τεράστια επίδραση πάνω στη θέση που κατέχει παγκόσμια η Αμερική".

Ο Μπρεζίνσκυ ευνοεί την εισδοχή των ΗΠΑ στις τεράστιες εκτάσεις της Ευρασίας που εκτείνονται μεταξύ των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των νότιων συνόρων της Ρωσίας και των δυτικών συνόρων της Κίνας. Όμως επιμένει σε ένα "στρατηγικό διάλογο" με τις άλλες δυνάμεις και όχι απλώς μια πολιτική επιβολών.

Μεταφράζοντας αυτά στη μαρξιστική γλώσσα, ο Κίσινγκερ και ο Μπρεζίνσκυ μιλούν για ένα μεγάλο ιμπεριαλισμό και πολλούς μικρότερους, οι οποίοι μπορούν όμως να προκαλέσουν πολλά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπισθούν με προσοχή. Άνθρωποι σαν τον Ράμσφηλτ και Βόλφοβιτσς, οι οποίοι σήμερα καθορίζουν τη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, επιμένουν ότι η Αμερική έχει την δυνατότητα να δρα μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των "περιφερειακών" δυνάμεων. Για αυτό σπρώχνουν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, τον πόλεμου στην Κολομβία, την προσπάθεια πραξικοπήματος "αποσταθεροποίησης" του Τσάβες στη Βενεζουέλα, την επιβολή δασμών στο σίδηρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική Ασία και στις Φιλιππίνες αφαιρώντας περιοχές επιρροής από τη Ρωσία και περικυκλώνοντας την Κίνα. Υπάρχει ακόμα η προσπάθεια τους, μέσω του πόλεμου των άστρων, να οδηγήσουν σε χρεοκοπία την Κίνα και τη Ρωσία σαν πυρηνικές δυνάμεις και να περιορίσουν τη στρατηγική τους επιρροή.

Αδυναμίες

Όμως αυτή η μεγάλη βιασύνη για άμεση δράση αποτελεί σύμπτωμα των αδυναμιών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, όπως επισημάνθηκε από τον Κίσινγκερ, και όχι της παντοκρατορίας του. Δεν θα ήταν τόσο ανυπόμονοι για να αναλάβουν άμεση δράση αν αισθάνονταν σιγουριά για την μακροχρόνια υπεροχή των ΗΠΑ. Θέλουν να κινηθούν γρήγορα τώρα από τον φόβο μήπως δεν θα τους ξαναδοθεί αυτή η ευκαιρία. Η σημερινή γενιά της ηγεσίας των ΗΠΑ ξεκίνησε την καριέρα της σε μια περίοδο που η δύναμη των ΗΠΑ δέχτηκε μια σειρά από κτυπήματα - η ήττα στο Βιετνάμ, η απώλεια του Ιράν, η Νικαράγουα και οι αποικίες της Πορτογαλίας στην Αφρική, οι ανταρτοπόλεμοι μέσα στην ίδια την αυλή της (τη Κεντρική Αμερική) - και την αμφισβήτηση της οικονομικής της κυριαρχίας από την ανερχόμενη Ιαπωνία. Στα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ξεπεράσει αυτές τις αποτυχίες - χρησιμοποιώντας τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό για να εξουδετερώσει τη Σοβιετική Ένωση, καταπνίγοντας τα επαναστατικά κινήματα στην Κεντρική Αμερική, κτυπώντας το Ιράκ επειδή παραγνώρισε τις αμερικάνικες απαιτήσεις και αναδιοργανώνοντας την οικονομία της έτσι ώστε να ανταγωνίζεται την Ιαπωνία.

Όμως η ανάμνηση όλων αυτών των χρόνων παραμένει ζωντανή και μαζί με τους σημερινούς εφιάλτες οτι η Κίνα μπορεί να γίνει η δεύτερη υπερδύναμη, η Αίγυπτος ή η Σαουδική Αραβία μπορούν να γίνουν δεύτερο Ιράν και η Κολομβία μπορεί να γίνει ένα δεύτερο Βιετνάμ, εξηγείται η απόγνωσή της να χτυπά όσο το δυνατό πιο γρήγορα και σκληρά οποιοδήποτε υπάρχοντα στόχο. Όμως δεν μπορούν να ξεπεράσουν βαθιά ριζωμένες αδυναμίες προφασιζόμενοι απλώς ότι δεν υπάρχουν. Στο Αφγανιστάν θα εξακολουθούν να είναι εξαρτώμενοι από την Βόρεια Συμμαχία και από δυνάμεις που στρέφονται με συμπάθεια προς την Ρωσία. Στην Κολομβία είναι οι δικές της τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν τον Φάρς και σύμφωνα με πρόσφατες ανταποκρίσεις δεν τα πηγαίνουν και πολύ άσχημα. Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ θα είναι δύσκολος χωρίς τη βοήθεια τουλάχιστον μιας από τις μεγάλες "περιφερειακές" δυνάμεις (Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα ή Ιαπωνία) για να πιέσουν τις χώρες τις Μέσης Ανατολής να ακολουθήσουν.

Οι περιφερειακές δυνάμεις όμως δεν χορεύουν απλά στους ρυθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς κανένα δισταγμό. Μπορεί να μην ανταγωνίζονται μετωπικά τις ΗΠΑ και πράγματι πολλές φορές αυτό δεν το θέλουν αφού είναι το πιο δυνατό στρατιωτικά κράτος και μαζί με τις ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση να επιδιώξουν τα κοινά συμφέροντα. Συνάπτουν όμως συμφωνίες για το πετρέλαιο με το Ιράν και Ιράκ, εμπορεύονται με την Κούβα, απειλούν με αντίποινα ενάντια στους δασμούς που επιβάλουν οι ΗΠΑ και υποστηρίζουν τους δικούς τους πελάτες ενάντια στους πελάτες των ΗΠΑ στην Αφρική. Οι αμερικάνικες πολεμικές επιλογές στον αραβικό κόλπο δεν είναι δημοφιλείς στην Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία. Δεν θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν το ελεύθερο να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των δικών τους. Δεν τους ενοχλεί ο μεγαλύτερος ληστής στον κόσμο να είναι και ο χωροφύλακάς του. Όμως δεν θέλουν συγχρόνως να κλέβει και από τις δικές τους περιουσίες.

Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σίγουρα δεν είναι προτιμότεροι. Μπορούν να είναι εξίσου βάρβαροι όπως οι ΗΠΑ - ας κοιτάξουμε την συμπεριφορά των Γάλλων ιμπεριαλιστών στην Αφρική - και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση που εξυπηρετούνται και τα δικά τους συμφέροντα. Όμως οι υπάρχουσες διαιρέσεις ανάμεσά τους υποδεικνύουν την ύπαρξη αδυναμιών στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που δεν πρέπει να τις παραβλέψουμε.

Παρ΄ όλη την καπατσοσύνη της, η αστική τάξη των ΗΠΑ δεν ξέρει πραγματικά τι κάνει στην προσπάθεια της να κατοχυρώσει την παγκόσμια ηγεμονία της. Είναι πολύ νωρίς όμως να μιλούμε για "ηγεμόνα" ή "αυτοκρατορία".

Περιεχόμενα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ

Δεν έχουν βρει σημείο ισορροπίας

Μετά τη συμφωνία ανάμεσα στη Pωσία και τις HΠA για τη μείωση του πυρηνικού τους οπλοστάσιου πολλοί μίλησαν για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου". H αλήθεια είναι ότι όσα συμφωνήθηκαν δεν είναι τόσο θεαματικά. Oι HΠA διατηρούν το δικαίωμα να αποθηκεύσουν αντί να καταστρέψουν τις περισσότερες από τις 4.000 πυρηνικές κεφαλές που θα αποσύρουν. Mελλοντικά μπορούν να τις επανενεργοποιήσουν δηλαδή.

Tο γεγονός ότι παρά τις διαμαρτυρίες ο Pώσος Πρόεδρος B. Πούτιν αποδέχθηκε την συμφωνία είναι απόδειξη της θέσης αδυναμίας στην οποία βρίσκεται. Κάτι που φάνηκε και μερικές μέρες μετά, όταν οι υπουργοί Eξωτερικών του NATO ενέκριναν τη συγκρότηση κοινού Συμβουλίου NATO-Pωσίας. Tο 1997 είχε συγκροτηθεί ένα παρόμοιο όργανο, αλλά κατέρρευσε όταν η Pωσία αντιτάχθηκε το 1999 στον πόλεμο του NATO ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Eκείνος ο πόλεμος δυνάμωσε μέσα στη ρώσικη άρχουσα τάξη την άποψη ότι οι ανταγωνισμοί του Ψυχρού Πολέμου παραμένουν το ίδιο ζωντανοί. O κοινός φόβος απέναντι στις HΠA, έμοιαζε ότι θα φέρει κοντά τη Pωσία με τη Kίνα.

Oταν πέρσι ο Πούτιν πήγε στην Kίνα συμφώνησε με τον κινέζο ομόλογό του, τον Zιανγκ-Zεμίν, να συγκροτήσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας της Σαγκάη σαν αντίβαρο στις HΠA. Oμως μετά τις 11 Σεπτέμβρη ο Πούτιν ουσιαστικά εγκατέλειψε αυτή την στρατηγική.

O Πούτιν υπολογίζει ότι θα κερδίσει περισσότερα αν δυναμώσει τη θέση της Pωσίας μέσα στη δυτική συμμαχία, παρά αν αποπειραθεί να οικοδομήσει μια αντι-αμερικανική συμμαχία με την Κίνα. Eίναι όμως ειρωνικό ότι κάνει αυτή την κίνηση προς το NATO τη στιγμή που η επιρροή της Συμμαχίας φθίνει.

Oταν πρόεδρος των HΠA ήταν ο Kλίντον το NATO αποτελούσε το βασικό εργαλείο της αμερικάνικης επιρροής στην Eυρασία. Oμως η κυβέρνηση Mπους δίνει πολύ λιγότερη σημασία στο NATO. Tο υπουργείο Eξωτερικών των HΠA για χρόνια προσπαθούσε, χωρίς επιτυχία, να πείσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να περιλάβουν στα επίσημα κείμενα του NATO τον "αγώνα κατά της τρομοκρατίας". Tελικά το κατάφερε μετά τις 11 Σεπτέμβρη. Tο NATO δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη N. Yόρκη και την Oυάσιγκτον αποτελούν επίθεση ενάντια σε όλα κράτη-μέλη. Oμως, η κυβέρνηση του Mπους αγνόησε τη προσφορά βοήθειας από το NATO και αποφάσισε να δράσει μόνη της στο Aφγανιστάν.

Aπό μια άποψη, η στάση αυτή αντανακλά την πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στην Oυάσιγκτον, ότι οι κοινές συμμαχικές επιχειρήσεις περιορίζουν τις δυνατότητες δράσης των HΠA. Στη διάρκεια του πολέμου στο Kόσοβο το Πεντάγωνο έκφρασε συχνά παράπονα για τις χρονοβόρες διαδικασίες του NATO.

Oμως, όπως και να 'χει, οι HΠA βρίσκονται τώρα στην Kεντρική Aσία χωρίς τη βοήθεια του NATO με μια αλυσίδα από αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις.

Eτσι, ο Πούτιν ελπίζει ότι βάζοντας πιο βαθιά τη Pωσία στη δυτική συμμαχία ο λόγος του θα βαραίνει πιο πολύ στην Oυάσιγκτον, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Mπους δείχνει να θεωρεί ότι δεν της χρειάζονται και τόσο πολύ οι σύμμαχοι. Aν ο Πούτιν αποτύχει να αποσπάσει τα ανάλογα ανταλλάγματα για τις παραχωρήσεις που κάνει, θα χάσει πολλούς πόντους απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

O ανταγωνισμός ανάμεσα στις Mεγάλες Δυνάμεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου συνεχίζει να είναι πολύ ρευστός. Δεν μοιάζει ότι έχει καταλήξει σε ένα σημείο ισορροπίας.


Περιεχόμενα